El Real Decreto 1483/2012, de 29 d’octubre, regula els procediments d’acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.
Pel que fa als acomiadaments col·lectius, de conformitat amb el que disposa la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social a l’article 124, poden ser impugnats de forma col·lectiva i de forma individual.
Impugnació col·lectiva:
La impugnació col·lectiva anirà a càrrec dels representants legals dels treballadors. Si s’impugna per la secció sindical, aquesta haurà de tenir implantació suficient en l’àmbit de l’acomiadament col·lectiu. La demanda es podrà fonamentar en els següents motius:
- Que no concorri la causa legal indicada a la comunicació escrita formulada per l’empresa.
- Que no s’hagi realitzat el període de consultes o entregat la documentació que preveu l’article 51.2 de l’Estatut dels treballadors o no s’hagi respectat el procediment establert a l’article 51.7 de l’ET.
- Que la decisió extintiva s’hagi adoptat amb frau, dol, coacció o abús de dret.
- Que la decisió extintiva s’hagi efectuat vulnerant drets fonamentals i llibertats públiques.
Impugnació individual:
D’altra banda, la persona treballadora afectada per l’acomiadament col·lectiu podrà impugnar l’acomiadament a través del procediment per impugnació de l’extinció del contracte per causes objectives amb les següents especialitats:
Quan l’acomiadament col·lectiu no s’hagi impugnat a través dels representants legals dels treballadors, s’hauran d’aplicar les següents regles:
a) El termini per impugnar de forma individual l’acomiadament començarà un cop transcorregut el termini de caducitat de 20 dies per l’exercici de l’acció pels representants dels treballadors.
b) Quan el debat versi sobre preferències atribuïdes a determinats treballadors, aquests també s’hauran de demandar, conjuntament amb l’empresa.
c) L’acomiadament serà nul, a més de la resta de motius disposats legalment, únicament quan l’empresari no hagi realitzat el període de consultes o entregat la documentació prevista a l’Estatut dels Treballadors o no hagi respectat el procediment establert pels acomiadaments col·lectius, o quan no s’hagués obtingut l’autorització judicial del jutge en cas de concurs de l’empresa.
d) També serà nul l’acomiadament acordat per l’empresari sense respectar les prioritats de permanència que poguessin estar establertes a la llei, convenis col·lectius o acord arribat entre les parts al període de consultes. Aquesta nul·litat no afectarà les extincions que dins de l’acomiadament col·lectiu hagin respectat les prioritats de permanència.
Si s’ha impugnat l’acomiadament col·lectiu pel sindicat i/o RLT s’aplicaran les següents regles:
- El termini de caducitat per la impugnació individual començarà a computar des de la fermesa de la sentència dictada en el procés col·lectiu o, en el seu cas, des de la conciliació judicial.
- La sentència o l’acord de conciliació judicial tindran eficàcia de cosa jutjada sobre les impugnacions individuals, el que vol dir que l’objecte d’aquestes impugnacions quedarà limitat a aquelles qüestions de caràcter individual que no hagin estat objecte de la demanda col·lectiva.
- Serà nul l’acomiadament acordat per l’empresari sense respectar les prioritats de permanència que poguessin estar establertes a les lleis, convenis col·lectius o a l’acord a què s’hagi arribat al període de consultes. Aquesta nul·litat no afectarà les extincions que dins del mateix acomiadament col·lectiu hagin respectat les prioritats de permanència.