Anàlisi sobre el nou acord social per flexibilitzar les jubilacions

  • Les companyes de la Coordinadora de Pensionistes i Jubilats/des de CGT Catalunya han elaborat aquest butlletí informatiu sobre “Acord social per flexibilitzar la jubilació, involucrar les mútues en els tractaments sanitaris i regular les professions penoses”.

Aquest acord es va dur a terme entre el Govern de l’Estat espanyol, a través de la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, els grans sindicats Comissions Obreres i UGT, i les organitzacions empresarials CEOE i CEPYME. Les condicions que es van subscriure en aquest acord afectaran la jubilació parcial i la jubilació activa.

Sobre la JUBILACIÓ DEMORADA, es proposa endarrerir “voluntàriament” l‟edat de jubilació més enllà de l‟edat legal establerta, perllongant-la més enllà dels 67 anys cotitzats. Davant la precarietat laboral actual, moltes persones no tindran prou anys cotitzats per obtenir una pensió decent i la possibilitat d’una jubilació digna serà una utopia.

Sobre la JUBILACIÓ I ENVELLIMENT ACTIU, s’acorda compatibilitzar la pensió amb l’exercici d’un lloc de treball, per tal de prolongar la vida més enllà de l’edat legal de jubilació per reduir costos i incrementar ingressos a les empreses.

Sobre la JUBILACIÓ FLEXIBLE, que és una modalitat per compatibilitzar la feina amb una part del cobrament d’una pensió, es treballa alhora que es percep una pensió de jubilació.

Sobre la JUBILACIÓ PARCIAL, es cobra una part de la pensió de jubilació i es treballa alhora a temps parcial.

Sobre els COEFICIENTS REDUCTORS, que afecten feines penoses, tòxiques o perilloses, segons certa casuística i les professions, varia però és inferior a la de la resta de treballadors. Ara s’establiran tres indicadors per admetre nous col·lectius:

-incidència de les baixes laborals per contingències comunes i professionals

-incidència de successos greus que comporten defuncions i reconeixements d’incapacitat permanent

-durada mitjana dels processos

Sobre els FIXOS DISCONTINUS, treballadors que fan una activitat laboral de forma intermitent però estable, es recupera el coeficient multiplicador de l’1’5.

Sobre la GESTIÓ D’INCAPACITAT TEMPORAL, quan una persona treballadora es troba impossibilitada temporalment per treballar i rep assistència sanitària i prestació econòmica, els signants han acordat celebrar convenis amb les MÚTUES en lloc de finançar el Sistema Nacional de Salut per evitar demores a la pràctica de proves.

Finalment, s’estableix un BONUS o sistema d’incentius que té per objecte la millora de la prevenció de riscos laborals a les empreses, adoptant mesures i processos que contribueixin a la reducció de la sinistralitat laboral a les empreses que en tinguin un nivell. inferior a la mitjana del sector d’activitat. Això ja va demostrar en el seu moment manca d’eficàcia en la millora de les mesures de seguretat i salut a la feina, perquè va disfressar la naturalesa dels accidents i en va facilitar l’ocultació.

En aquesta entrada us deixem el butlletí complet i les seves conclusions en PDF.