Els Agents Mediambientals de la GVA denuncien que no poden exercir els seus drets laborals com la resta de treballadors, ni en reconeixement de funcions, ni en seguretat i salut, ni en negociació col·lectiva. La parada simbòlica de motors del dia 5 pretén cridar l’atenció sobre la situació que travessen, organitzativament anacrònica i majoritàriament en precari.
Aquesta és la primera d’una sèrie d’accions, aprovades per unanimitat, en resposta a la negativa del Consell a negociar les seves funcions i condicions laborals. La protesta arriba després d’intents infructuosos de negociació, tots els sindicats amb representació en el sector han acordat accions conjuntes el proper Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora el proper dia 5 de juny.
La parada de vehicles s’emmarca en una proposta de cessament d’activitat de conducció, per no ser una funció pròpia reconeguda dels Agents Mediambientals, ratificada en assemblees a tota la Comunitat Valenciana el dia 18 d’abril de 2018, llargament reivindicada, avalada per normativa i jurisprudència, i que compta amb el suport dels sindicats CCOO, UGT, CSIF, STAS, CGT i USO.
Durant els últims 30 anys les legislacions estatal, europea i autonòmica han anat evolucionant, creant-se i actualitzant-se, sense que els sigui d’aplicació a aquests treballadors per part de la Generalitat Valenciana. Els agents han manifestat estar «farts d’exercir la nostra feina amb condicions dels anys 70 i amb mitjans dels 80».
Com funcionaris de carrera, els agents mediambientals han seguit tots els preceptes del conducte reglamentari establert perquè, a través de les organitzacions sindicals amb representació, s’aconseguís que el Consell es dignés negociar.
Els agents denuncien el rebuig constant a tractar aquest tema, fins al punt en què el Consell ha desatès la crida sindical a la negociació, «extrem aquest molt greu, ja que l’assetjament que tradicionalment es practicava sobre els agents mediambientals es fa extensiu a les organitzacions sindicals, representants dels treballadors «adverteixen.
Des del col·lectiu, s’atribueix la responsabilitat del conflicte actual a la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, donya Elena Cebrián Calvo, a la qiue han remès un document sol·licitant una resposta que desbloquegi la situació.