- El col·lectiu denúncia de 26 detencions a Espanya i França este mes de desembre.
- Les activistes de Futur Vegetal estan sent acusades de pertànyer a una “organització criminal”, pena que comporta quatre anys de presó.
Quinze membres del grup ecologista Futur Vegetal van ser detinguts el 21 de Desembre en un operatiu de la Policia Nacional que es va desenvolupar en paral·lel a Saragossa, València, Barcelona, Granada, Cadis, Alacant, Múrcia, Lleida, Madrid, Sòria i Sant Sebastià. Des del col·lectiu asseguren que estes actuacions s’emmarquen en «l’acusació d’organització criminal» a la qual s’enfronten diversos activistes i se sumen a una sèrie d’intervencions que deixen un balanç de 26 detencions este mes de desembre. Entre estes, s’inclou la detenció de dos activistes en Laruns (França), el passat 17 de desembre, per part de la Guàrdia Civil i la Gendarmeria Francesa.
En l’acta de detenció d’un dels activistes, duta a terme a Madrid el passat 7 de desembre, es descriuen els següents fets: «constituir, coordinar i dirigir una organització criminal, així com participar activament en les accions de la mateixa consistents en delictes de «desordres públics, danys i contra la seguretat del trànsit». Segons consta en eixa mateixa acta, a la qual ha tingut accés Climàtica, la Policia considera que eixos fets mereixen la qualificació penal provisional de «constituir, coordinar i dirigir una organització criminal».
El grup ecologista, que basa la seua estratègia en la desobediència civil i l’acció directa per a reclamar més polítiques enfront de la crisi climàtica, considera que este dispositiu policial té com a objectiu desarticular la seua activitat. «Ens sembla una barbaritat que se’ns acuse d’organització criminal. Ningú hauria d’anar a la presó per una acció de protesta», sosté el portaveu.
Des de Futur Vegetal creuen que l’acusació d’organització criminal és «absurda» i que el Codi Penal exigix que per a ser acusada d’organització criminal la seua finalitat hauria de ser la de cometre delictes. «L’exercici de desobediència civil no és un delicte, sinó un dret reconegut per l’ONU».
Futur Vegetal reclama una transició agroramadera a Espanya, ja que consideren que l’actual model industrial és «un suïcidi» en el context d’emergència climàtica i de sequera al nostre país. «A Espanya tenim una deterioració mediambiental molt greu a causa de l’activitat de la indústria ramadera. El 60% de la producció s’exporta. Per tant, som una terra de sacrifici i això ha de canviar», assegura el portaveu.
Des de Futur Vegetal lamenten les detencions que s’han produït i les acusacions a les quals s’enfronten, així com la persecució que reben els activistes climàtics en l’actualitat en diversos països europeus com el Regne Unit, França o Alemanya, però destaquen que en cap cas creuen que se’ls puga condemnar per pertinença a organització criminal.
Este any Futur Vegetal també s’ha enfrontat a la inclusió de la seua organització i de *Extinction *Rebellion en l’apartat de terrorisme de la memòria anual de la Fiscalia General de l’Estat. L’òrgan va rectificar el mes de setembre passat, va assegurar que no es tornarien a incloure als grups ecologistes en este apartat i que es reconeixia la importància de l’activisme ambiental per a la protecció del medi ambient. La Fiscalia assumia que la menció de les entitats ecologistes en la categoria de terrorisme «no resulta procedent».
Per tot això, CGT ens solidaritzem amb els activistes ecologistes i denunciem la repressió desproporcionada de la policia. Lamentablement, actuacions d’este tipus ens recorden a moments de persecució com el de l’Operació Pandora o altres actuacions amb detencions arbitràries a activistes de moviments sindicals llibertaris i alternatius.