La secció estatal de treballadors de la flota de Salvament Marítim de la Confederació General del Treball ha denunciat la manca de personal a bord de les embarcacions dedicades al rescat d’immigrants que, segons alerta, està dificultant la seva tasca en les aigües de l’Estret, més encara després de l’arribada de prop d’un miler de persones en els últims dies.
Segons asseguren, l’última evidència de la manca de tripulants denunciada va ocórrer la nit del dimarts, quan «algunes llanxes ‘Salvamar’ van estar més de 20 hores en operacions de recollida de nàufrags, arribant a rescatar 30 embarcacions«.
Denuncien que aquesta tasca va ser realitzada per únicament quatre tripulants: dos mariners, el cap de màquines i el patró. L’escassetat de personal de Salvament Marítim, dependent del Ministeri de Foment, obliga a la tripulació a no respectar els períodes de descans estipulats en el protocol que, tal com assenyalen des de CGT, han de començar després de les 16 hores treballades i consisteixen en una aturada de sis hores per cada quatre hores de guàrdia.
«Els tripulants aguanten les hores que calgui, però és evident que una persona que porta més 20 hores navegant té una capacitat de resposta molt menor i, a l’hora de realitzar maniobres, pot retardar el rescat, augmentant els riscos per als nàufrags» , explica a eldiario.es Ismael Furió, portaveu del sector mar de CGT.
Furió assenyala que aquesta situació té lloc en els vaixells de grans dimensions, d’on, en els últims anys, s’han retirat «els segons oficials». De la mateixa manera, les ‘guardamares’ (de 32 metres d’eslora) han patit l’eliminació d’un mariner per embarcació. Per la seva banda, segons indiquen, a les 55 unitats d’intervenció ràpida -les Salvamares, les que solen realitzar els rescats d’immigrants registrats durant els últims dies- es compta amb una dotació de tres tripulants i, en algunes d’elles, un quart tripulant eventual de reforç, de manera que, asseguren, una o dues persones s’han de fer càrrec només del rescat dels nàufrags.
«De vegades, un sol tripulant ha de encarregar-se del rescat de 40 o 50 persones que arriben en basses inflables des d’un vaixell que es mou. A això s’uneixen les condicions climàtiques … La nit de dimarts-en les que van finalitzar l’operació amb més de 700 persones rescatadas- poder ser un èxit ajudada per la bona situació meteorològica. Si arriba a haver ocorregut a l’hivern podria haver estat un drama«.
El sindicat adverteix de la tendència a l’eliminació de personal a les embarcacions de Salvament Marítim des de l’inici de la crisi. «En les últimes dates s’havia retirat el quart tripulant a la unitat de Garrucha perquè deien que no hi havia risc d’arribada d’immigrants que justifiqués aquest lloc«, afegeix el portaveu de CGT. El mateix ha passat a l’embarcació de Ceuta. «Segons Salvament, tampoc necessita d’un quart tripulant per no trobar-se en zona de flux migratori», diu el comunicat del sindicat.
Tot i que fa anys que traslladant aquesta queixa al comitè d’empresa i en el comitè de seguretat i salut, Salvament Marítim no els ha donat una resposta. Segons afirma el sindicat, esmenten la caiguda de pressupost aportat pel Ministeri de Foment.
eldiario.es s’ha posat en contacte amb Salvament Marítim i el Ministeri de Foment per conèixer la seva versió però, de moment, la petició no ha rebut contestació.
La flota de Salvament realitza la majoria de labors de rescat i lluita contra la contaminació marítima en aigües espanyoles però, segons denuncia el sindicat, «compta amb els mitjans més escassos de totes les flotes públiques del país», com les regentades per la Guàrdia Civil .