El Fons de Garantia Salarial (Fogasa), l’organisme estatal que paga els salaris o indemnitzacions d’empreses trencades o insolvents que no poden atendre les seves obligacions amb els treballadors.
L’endarreriment en els pagaments de salaris i indemnitzacions del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) a treballadors acomiadats per empreses insolvents arriba registres cada vegada més alarmants. L’organisme dependent del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que triga fins a dos anys a pagar als aturats acumula 5.000 expedients sense resoldre a la seva oficina de València durant l’últim trimestre de 2013, que se sumen així als 37.000 documents bloquejats encara (180.000 en tota espanya) tot i que a l’octubre de l’any passat van ser remesos a una mercantil del grup Tragsa per tractar de donar-los via lliure, encara que això no ha passat.
Mentre creixen les protestes i la crispació es dispara a les oficines del Fogasa a València han contractat un servei de vigilància privada, davant les protestes sindicals. El ministeri no compta amb fons suficients per fer front al seu gran deute, que ronda els 400 milions en el cas de la Comunitat Valenciana (1.800 milions a Espanya), és a dir més del pressupost anual que té per a tota l’autonomia.
Acomiadats, aturats i abandonats pel Fogasa
Al voltant de 80.000 valencians pateixen els impagaments del Fogasa. És el cas de la extreballadora de Saldos Canàries, Amparo Faubel. La signatura de gèneres de punt, ja tancada va acomiadar al juliol de 2012-13 empleats de la plantilla i després de presentar l’esmentada persona una demanda al FOGASA el 15 octubre 2012 encara no ha percebut els 15.500 euros que li corresponen en concepte de salaris i indemnitzacions. Amparo Faubel, de 55 anys d’edat, ja només percep el 50% de la prestació d’atur.
Segons les xifres facilitades pel Fogasa als sindicats, València és el lloc, immediatament per davant de Madrid i Barcelona, on amb més lentitud resol el Fogasa els expedients. Al juliol, un jutjat social de la ciutat va condemnar a l’entitat per la seva retard en resoldre la petició de dos treballadors: va trigar 10 mesos a contestar malgrat que té un termini legal de 90 dies.
CGT denuncia que malgrat el col · lapse, Fogasa acomiada més personal per l’externalització del servei, subcontractat a Tragsa, l’empresa pública utilitzada, per exemple, per netejar els carrers de Madrid amb motiu de la vaga de neteja de novembre de 2013. Aquesta decisió ha comportat el trasllat de milers d’expedients des de l’oficina de València i altres-per exemple, la d’Alacant a Madrid.
Per a CGT l’Administració ha de prendre mesures que garanteixin el cobrament de les persones aturades, aquesta és la seva prioritat com a organisme públic i no contractar seguretat privada per fer front a les protestes. Finalment la CGT no descarta mobilitzacions davant les oficines del FOGASA a València.