CGT denuncia que el PERMÍS CLIMÀTIC no s’aplique al Sector Públic

  • Part del SECTOR PÚBLIC ha quedat OBLIDAT de les MESURES COMPLEMENTÀRIES de PROTECCIÓ. EL GOVERN HA OMÉS TOTA REFERÈNCIA A LES PERSONES FUNCIONÀRIES PÚBLIQUES, en el seu nou RD LLEI 8/2024 (BOE 29/11).

 Un nou «permís climàtic» remunerat de fins a quatre dies en cas de catàstrofes, i introducció de mesures de protecció en el treball i per a accedir a ell, en els Plans d’Emergència de cada empresa. Del nou PERMÍS, de moment queden excloses les persones funcionàries.

Pel que fa a Generalitat Valenciana la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha realitzat un requeriment de prevenció de riscos laborals en el qual proposa esmenar les irregularitats que es van donar en la catastròfica Dana del mes d’octubre de 2024 (en compliment de l’obligació establida en l’article 14.1 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals). Li requereix a la Generalitat Valenciana perquè “s’establisca un procediment o protocol exprés i clar, EN EL TERMINI D’UN MES, del qual siga coneixedora tota la plantilla d’eixa Administració mitjançant la publicitat necessària en el qual s’establisca de manera prèvia la forma d’actuació d’este personal en cas de l’emissió de, com menys, una alerta roja per l’AEMET o l’adopció de mesures d’emergència per les autoritats competents en matèria de protecció civil, amb la finalitat que, a més de garantir el coneixement indicat de manera prèvia a cada incidència i amb la deguda antelació, no hi haja inseguretat jurídica precisament per eixa regulació prèvia tant en el propi personal com en les persones que ostenten facultats de direcció i control de la prestació de serveis d’aquell, no depenent d’una eventual circular que regule cada episodi aïllat”.

Este protocol haurà de “establir de manera clara i expressa els drets establerts en l’article 21 de la LPRL per a permetre el seu lliure exercici per la plantilla d’eixa Administració, els quals no podran quedar a l’arbitri de cap persona que ostente facultats de direcció de la prestació de serveis. Per a causar el menor perjuí possible a la prestació del servei però tenint com a objectiu prioritari la protecció de la seguretat i salut de la plantilla.

 El protocol haurà d’establir clarament que la persona tindrà dret a no acudir al seu lloc de treball, sense cap repercussió negativa, no podent ser obligada a ella per cap persona, ni tan sols pels seus superiors jeràrquics. En estos casos, es podrà establir la recomanació o, si és el cas, obligació, que les mateixes s’emporten els dispositius portàtils per a teletreballar si anteriorment a l’emissió de l’alerta roja hi haguera indicis -per exemple, perquè haguera sigut decretada una prèvia alerta taronja- que la incidència pot empitjorar fins a situar-se en alerta roja. Este protocol haurà de deixar constància clara i expressa que les mesures es corresponen amb l’exercici d’un dret legalment reconegut a les persones treballadores, sense que puga condicionar-se ni limitar-se per cap persona que ostente qualsevol facultat de direcció o siga el seu superior jeràrquic -en qualsevol nivell-, amb els advertiments disciplinaris que procedisquen en cas d’incompliment d’eixa obligació per part d’estes persones. Este protocol haurà d’aplicar-se al personal del centre de treball del qual o domicili radique en una zona afectada per l’alerta roja i al personal que, no inclòs en alguns d’eixos supòsits, haja de travessar una zona afectada per l’alerta roja per a desplaçar-se del seu domicili privat al seu centre de treball i viceversa”.

CGT SOL·LICITA A LA GENERALITAT VALENCIANA:

ELABORACIÓ IMMEDIATA D’UN PROTOCOL D’ACTUACIÓ d’acord amb EL REQUERIT PER LA INSPECCIÓ DE TREBALL I SEGURETAT SOCIAL

QUE ES TINGUEN EN COMPTE TOTES LES CASUÍSTIQUES DEL PERSONAL, INCLOSOS SERVEIS ESSENCIALS I HORARIS ESPECIALS

DISPOSAR EL PERSONAL DE GVA DELS MATEIXOS DRETS QUE ELS ESTABLERTS EN L’RD LLEI 8/2024