Dilluns passat 21 de novembre va morir en accident laboral un treballador de Girsa (Gestió Integral de Residus Sòlids S.A.). Situada en el Polígon Industrial Juan Carlos I, l’empresa semipública amb un accionariat que comparteixen FCC (49%) i la Diputació de València (51%) va ser denunciada davant la Inspecció de Treball en incórrer reiteradament en greus irregularitats en matèria de salut laboral i mediambiental. A la denúncia va respondre la Inspecció de Treball amb un requeriment el 17 de novembre, només quatre dies abans del fatal desenllaç. CGT, a més de lamentar la defunció del treballador, assenyala com a responsables a aquells que apliquen pràctiques empresarials que prevalen el benefici a la seguretat i exigeix tant un control de les condicions en què operen les empreses com que es garantisca que aquells que violen els drets dels treballadors no queden impunes
Francisco González Ballesteros, de 60 anys, va ser atropellat per una pala frontal mentre realitzava tasques en la zona de reciclatge de la planta situada en el terme de Picassent. La màquina s’encarregava de carregar els camions de reciclat i estava separada per molt pocs metres dels treballadors, incomplint així les mínimes mesures de seguretat. Segons li consta a la CGT de València, la pala frontal mancava d’espill retrovisor esquerre.
En el text de la denúncia elevada a la Inspecció de treball per part del delegat de CGT i de prevenció laboral en Girsa, Vicent Osma, s’informava de perills laborals com que “els treballadors de pis mòbil estan exposats a caigudes a diferent nivell posant en perill la seua integritat física podent fins i tot provocar lesions mortals”. Es va denunciar també la classificació per part d’una empresa externa de productes tòxics “posant en greu perill la salut dels treballadors i sense haver informat als treballadors de la planta d’aquestes situació”; els abocaments de líquids tòxics “al clavegueram públic, provocant greus danys mediambientals”, així com la inexistència de mesures antiincendis malgrat haver patit un incendi en les instal·lacions.
D’aquesta forma, la Inspecció de Treball es va personar en les instal·lacions de Girsa divendres passat 17 de novembre i, després d’analitzar la situació, va emetre un requeriment “de termini immediat” que obligava a l’empresa a esmenar les deficiències detectades.
Vicent Osma, destaca en aquest sentit, la diligència de la Inspecció de Treball però critica la lamentable realitat d’una empresa les condicions de la qual s’han anat degradant al llarg dels anys davant la indiferència de FCC i la Diputació de València.
El representant sindical es refereix finalment en sentir general de la plantilla: “no solament estem destrossats pel company mort i per la seua família, sinó pel treballador que conduïa la pala que es troba molt afectat. Açò mai haguera d’haver passat, es podria haver evitat d’haver existit una mínima voluntat”.
De moment, tal com explica CGT-València en el comunicat que enllacem, la Guàrdia Civil està investigant el succeït.