La Secció Sindical de la Confederació General del Treball a l’Empresa Municipal de Transports assenyala que «en una empresa de capital i gestió públics com l’EMT no caben aquest tipus d’irregularitats». A més, l’organització aposta per «l’ocupació pública de qualitat i per la fi de les subcontractes i externalitzacions de les que fins ara s’ha abusat en l’empresa».
El passat 15 de gener es va fer efectiu l’acomiadament disciplinari d’Andrés Bernabé Rodríguez, cap de RRHH de l’Empresa Municipal de Transports i gerent de l’empresa des d’octubre de 2012 fins al nomenament pel nou consell d’administració després de les eleccions municipals. A aquest acomiadament va succeir de la coordinadora de RRHH, Sandra Prim.
Referent a això, CGT informa que en el mes d’agost del 2015, la Secció Sindical va denunciar davant la Inspecció de Treball «el reiterat frau a la Seguretat Social amb les hores extres realitzades en l’empresa». Hores extres a més que no es cotitzaven com a tals disfrazándolas mitjançant «bonificacions diverses».
Es tracta d’una «vulneració de la legalitat laboral vigent respecte al nombre d’hores extres realitzades pels treballadors que només permet un màxim de 80 a l’any i que sobrepassaven àmpliament.». Així mateix, la CGT va constatar i demostrar «falsedat en documentació interna de les butlletes d’hores extres en el que no es reflectia aquest excés». Fets que suposaran segurament obertura d’expedient sancionador per part de la Inspecció amb multa econòmica a l’empresa.
A falta de pronunciar-se la Inspecció de Treball i després de detectar irregularitats en les nòmines de desembre de l’Àrea Tècnica, la Secció Sindical va remetre fa uns dies un comunicat dirigit a Josep Enric García Alemany, actual director gerent d’EMT València; al mateix Andrés Bernabé com a Director de Recursos Humans i aMª Angeles Nebot Gómez, responsable de Relacions Laborals, en què es denunciaven diversos fets.
D’una banda, descomptes indeguts en els salaris per no haver realitzat correctament la cotització addicional de les hores extraordinàries en no declarar-les, la vulneració de l’Estatut dels Treballadors per permetre la realització d’hores extres en un nombre superior al legalment establert així com l’incompliment de la disposició addicional tercera sobre Jornades Especials de Treball que reconeix el dret als representants legals dels treballadors a conèixer les hores extraordinàries que es realitzin a l’empresa.
En definitiva, el que des de Recursos Humans s’havia estat fent és «amb coneixement i premeditació» pagar i amagar les hores extres com «abonaments diversos en les nòmines» després de la denúncia davant Inspecció de Treball. Així, es defraudava a la Seguretat Social en no declarar el 28,3% com a cotització addicional de les hores extraordinàries.
Davant el frau, CGT va exigir la depuració immediata de responsabilitats. I a partir d’aquí, la nova direcció va decidir l’acomiadament immediat de tots dos càrrecs.
La CGT ha denunciat en diverses ocasions la gestió dels autobusos de València, una gestió caracteritzada per l’opacitat, les irregularitats i les polítiques de desmantellament del servei públic mitjançant l’actuació de persones que, com Andrés Bernabé, tenien una escassa vocació de servei a la majoria.
CGT-EMT