Els cinc dies dedicats a la reflexió i al debat comencen hui i finalitzen el divendres 14 de desembre. Les jornades organitzades per la CGT es desenvolupen en l’Octubre CCC (C/ Sant Ferran, 12) amb xerrades tots els dies a les 18h30.
Al migdia del 10 de desembre, Antonio Pérez Collado, Comissió organitzadora de les Jornades Llibertàries; Carmen García, Caravana Abriendo Fronteras País Valencià; i José Manuel Muñoz Póliz, Secretari General de CGT, han inaugurat aquesta nova edició de les Jornades Llibertàrias així com l’Exposició “Caravana a les fronteres sud, relat de les polítiques migratòries europees” que es pot veure ja al hall de l’Octubre CCC. A continuació, amb la presència del director del documental, Antxon Monforte, el públic ha disfrutat de “Tigernut, la patria de las mujeres íntegras”, treball audiovisual sobre el que lamentablement pesa una ordre de segrest.
En primer lloc, Antonio Pérez Collado ha volgut destacar el fet que aquestes jornades compleixen 20 anys d’existència, destacant d’elles que representen “una ocasió pensada per a promoure canvis en les formes de relacionar-se, pensar, fer art, cultura, etc, des d’una proposta anarcosindicalista”. El veterà militant de la CGT valenciana, després de citar algunes de les moltes persones que han participat en aquests vint anys de singladura, no ha volgut deixar d’anomenar a aquells que ja no podran acompanyar en la lluita però que han ajudat a fer camí.
A continuació, Carmen García ha presentat l’organització Caravana Abriendo Fronteras, nascuda al 2016 que té per objectiu fer visible el desacord amb les polítiques al voltant de les fronteres i la immigració que estan duent a terme des d’Europa. Amb tres caravanes, a Grècia, Melilla i Sicília, han evidenciat la seua disconformitat amb la contínua violació de drets humans i d’acord humanitaris en matèria de refugiats. “Precisament hui es compleixen 70 anys de la declaració de drets humans i volem recordar el cas de l’alcalde de Riace, Domenico Lucano, encausat per demostrar que rebre a les persones migrants, integrar-les, és la forma correcta de funcionar. I això l’ultradreta no pot permetre-lo”, ha assenyalat l’activista.
Al seu torn, el líder sindical José Manuel Muñoz Póliz, tot i fent memòria de les lluites en defensa de les persones migrants on la CGT ha participat com el tancament en la Universitat Pablo de Olavide per a exigir papers per a tots o la campanya de denúncia de la “Fresa amarga”, ha destacat que hui es celebra una reunió a Marrakech per a prendre acords sobre immigració “acords que els signants incompliran, perque, entre altres coses, no estan obligats a complir-los”, en referència a la manca de caràcter vinculant. I és que “com sempre, es posarà en primer lloc els interessos de les multinacionals, les polítiques d’espoli i explotació front als drets de les persones”. D’aquesta manera, Póliz ha denunciat “el tancament de fronteres, la venda d’armes, el robatori de recursos, les guerres… les causes que provoquen l’èxode”. I també ha posat l’accent en què són necessàries polítiques diferents que possibiliten una realitat diferent: “Que no furten el futur. Les persones ens hem d’organitzar, però bé”, ha puntualitzat.
Finalment, mostrant que han convertit en delicte protegir a les persones, ser solidaris, i inclús fer palesa la injustícia, el director Antxon Monforte ha presentat el seu treball de denúncia al voltant del negoci de la xufa “Tigernut, la patria de las mujeres íntegras”. Sobre l’audiovisual, que és el documental valencià més premiat de la història, pesa una ordre de segrest. La persecució és tal, que Monforte s’ha vist obligat inclús a canviar de domicili.
A partir d’aquesta vesprada a les 18h30, continuen les Jornades Llibertàries 2018.