Contracte relleu: un nou atac al mercat laboral

CONTRACTE RELLEU, UN NOU ATAC PARCIAL I PLANEJAT AL MERCAT LABORAL

El passat dia 8 de desembre es publicava en el BOE un Reial Decret amb noves mesures amb les quals el govern pretén reactivar el contracte de relleu per a la majoria de sectors de la indústria.

De nou tornem a veure com el govern de torn (aquesta vegada suposadament socialista i obrer) mira cap a l’altre costat a l’hora que vetllar pels drets i interessos de les treballadores i els treballadors; de nou aprova decrets i lleis que beneficien, fonamentalment, a les grans multinacionals de la indústria.

Des de la CGT considerem que es tracta d’un decret totalment insuficient, ja que només afecta al sector industrial, i no de forma completa, deixant totalment apartats d’aquest a la resta de treballadores i treballadors. És a dir, deixant fora a la immensa majoria de la classe treballadora de l’estat espanyol. Però la CGT considerem que és encara més greu el fet que dins d’aquest decret llei, hi hagi diversos aspectes que afavoreixen exclusivament a les empreses i que, lluny de defensar el progrés i els drets de les treballadores i treballadors, augmenten els beneficis dels empresaris:

 Es torna als 61 anys de contracte relleu, però amb un 80%-20% de prestació de treball.
En la CGT exigim la rebaixa de l’edat de jubilació i que siguin els empresaris els que ho paguin, amb els beneficis que porten acumulats. El govern s’ha limitat a posar un pegat que ni tan sols manté el 85%-15% de l’anterior llei.

 L’empresa on treballi el o la beneficiaria del contracto relleu, ha de tenir almenys un 70% de la plantilla amb contractació indefinida.
És a dir, el govern accepta un 30% de frau de llei en la contractació d’aquest sector. La CGT portem anys demostrant en empreses i territoris que la majoria de la contractació temporal d’aquest sector es troba en frau de llei, sent vàries les sentències que han declarat com a acomiadaments nuls les finalitzacions de contractes als qui han denunciat la seva situació. No només el 70% de les plantilles han de ser indefinides; en les grans multinacionals, el 100% de les plantilles haurien de ser indefinidas. I no ho diu la CGT, ho diuen diverses sentències judicials.

La persona que entra a ocupar el lloc de treball de la persona rellevada ha de cotizar almenys un 65% de la base de cotització del jubilable.
Paradoxalment, aquest govern no només dóna per bona la doble escala salarial, si no que la fomenta amb l’aprovació d’aquest tipus de mesures. Des de CGT tenim clar que el nostre lema ha estat i serà sempre el de “A IGUAL TREBALL, IGUAL SALARI” pel que rebutgem les dobles i triples escales salarials, la implantació de categories “d’entrada” en els convenis del sector, i la subcontractació d’empreses externes. El govern no pot pretendre fomentar el rejoveniment de les plantilles amb un empobriment de les mateixes. Actualment hi ha multinacionals, en les quals els nous ingressos triguen fins a 10 anys a percebre el 100% del salari i persones subcontractades, que treballen per la meitat del que cobra la plantilla amb la qual comparteix el mateix treball.

La CGT considerem que aquest Decret Llei no dóna resposta a les aspiracions de milers de persones, que mereixen jubilar-se el més aviat possible. Però a més està enfocat fonamentalment en la “sacrosanta” competitivitat. Una competitivitat que sempre significa més esforç per qui es queda i l’atur per les ocupacions que destrueix.

La CGT seguirem exigint polítiques realment progressistes, que permetin una jubilació en condicions dignes i que els i les joves que entrin al mercat laboral tinguin els mateixos drets que aquelles persones als qui relleven.

FESIM-CGT
https://fesimcgt.wordpress.com/
https://twitter.com/cgtmetal