Corea del Sud: Dirigent Sindical deu quedar en llibertat

manosEl dirigent sindical Kim Jungwoo està en perill de sofrir un increment de la seva condemna de presó en vista de la apel•lació que es celebrarà el 4 d’abril.

El sindicalista, que està detingut des de juny de 2013, després de participar en protestes recolzant els treballadors acomiadats i de les seves famílies. Deuria quedar en llibertat, però es tem que el Tribunal Superior de Seúl li aplique una pena més dura en el marc de la incessant repressió que pateixen els sindicalistes a Corea del Sud.

Kim Jungwoo, ex dirigent de la secció de Ssangyong Motor del Sindicat de Treballadors del Metall de Corea va ser detingut el 10 de juny de 2013, quan tractava de impedir que uns funcionaris municipals desmantellessin les tendes de una concentració i un altar commemoratiu en Seúl, la capital del país. La protesta demanava la readmissió dels treballadors acomiadats per Ssangyong Motor en juny de 2009, i commemorava la memòria de 24 treballadors i famílies que, o bé s’havien suïcidat o havien mort per trastorns relacionats amb la ansietat durant la campanya.

Els organitzadors havien presentat totes les comunicacions necessàries a la policia, a pesar de prendre aquestes precaucions, la policia va enviar una notificació prohibint la manifestació del 30 de maig del 2013. El sindicat va apel•lar judicialment contra la prohibició i aquest recurs estava en marxa quan uns funcionaris del govern varen procedir al desmantellament del lloc de la concentració en juny del 2013.

El tribunal administratiu de Seúl havia emès dos sentencies, en juliol de 2012 i desembre de 2013, favorables al dret del sindicat a protestar en la mateixa situació. Kim Jungwoo va ser condemnat a 10 meses de presó per “especial ingerència de les obligacions d’un funcionari”. Haurà complit questa condemna en abril, però el Tribunal superior podria incrementar-la a través del recurs presentat per la fiscalia. Els sindicats s’enfronten cada cop amb més restriccions a Corea del Sud. Altres dirigents sindicals també han sigut empresonats o estan en llibertat baix fiança a conseqüència de les seves activitats legítimes.

Les autoritats també han intentat cancel•lar la inscripció en el registre de associacions de alguns dels principals sindicats, i han presentat importants demandes en contra de ells.

Informació Complementaria:

En abril de 2009, Ssangyong Motor va notificar als sindicats dels seu pla de reestructuració de la empresa, amb el conseqüent retall de 2646 dels seus 7135 llocs de treball. El motiu adduït va ser la reducció dels seus beneficis, però hi va haver dubtes sobre la legitimitat dels seus comiats. El sindicat va respondre amb la ocupació d’una factoria en Pyeongtaek com part de una vaga a llarg plaç que la policia armada va dissoldre.

En juny de 2010, 1666dels 2646 treballadors de la empresa varen renunciar voluntàriament als seus llocs de treball i 976 varen ser acomiadats. En novembre de 2010, 153 dels treballadors acomiadats varen demandar a la empresa afirmant que els comiats no havien sigut procedents. La sentencia inicial donava la raó a Ssangyong, afirmant que es tractava de comiats necessaris. Però el 7 de febrer de 2014, el Tribunal Superior de Seúl va anular aquesta sentencia i va declarar com no procedents els comiats.

Les forces de seguretat varen fer un ús excessiu de la força contra els vaguistes, causant traumatismes i greus ferides. A més, molts d’ells passaren a formar part d’una llista negra que els feia difícil aconseguir qualsevol altre treball. Més informació en la declaració de Amnistia Internacional: http://www.amnesty.org/es/library/info/ASA25/007/2009.

Un dels problemes més importants que presenta la repressió dels defensors dels drets sindicals a Corea del Sud són les demandes per danys que es presenten en contra d’ells i la confiscació del patrimoni dels funcionaris sindicals. A data de maig de 2013, el import total dels danys reclamats als sindicats afiliats a la confederació de Sindicats Coreans pujava a un 122 milions de dòlars estatunidencs.

En desembre de 2013, el Tribunal de Districte de Suwon va sentenciar que els treballadors de Ssangyong devien pagar 1.28 milions de dòlars estatunidencs en concepte de indemnització a la policia i 3.1 milions a la empresa per danys causat durant la vaga. Amnistia Internacional ja ha senyalat en ocasions anteriors que les autoritats sudcoreanes utilitzen clàusules imprecises, com el article 134 del codi penal (interferència amb clàusula empresarial) i altres lleis, com la llei sobre reunió i manifestació, per detindre a dirigents sindicals en el exercici dels seus drets. I tot açò a pesar de les reiterades recomanacions de la Organització Internacional del Treball (OIT) al govern sudcoreà per que s’abstingui de utilitzar la interferència amb clàusula empresarial per imposar sancions penals als activistes sindicals.

El article 22 del pacte internacional de drets civils i polítics i el article 8 del pacte internacional de drets econòmics, socials i culturals, en els que Corea del Sud es estat part, garanteixen el dret de associació. Amnistia Internacional ja ha expressat anteriorment la seva preocupació per el fet que Corea del Sud no haja retirat encara la seva reserva sobre el article 22, com va recomanar el comitè de drets humans de la ONU, i ha assenyalat la opinió del comitè, expressada en el seu dret d’observació general nº24, de que les reserves deuen ser concretes i transparents, el que no pareix ser el cas de les reserves de Corea del Sud al pacte internacional de drets civils i polítics.

Durant la seva campanya electoral, el president Park es va comprometre a realitzar una “inspecció parlamentaria” dels comiats massius en Ssangyong Motors, però des de la pujada al poder, en febrer ed 2013, rés ha canviat.

Mensaje Kim Jungwoo PDF