L’apagada de les emissions de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) complirà dissabte que ve un any, període durant el qual ha començat el procés de liquidació i en el qual en els últims dies el Consell ha sorprès en anunciar que estaria disposat a parlar d’una nova televisió pública.
A les 12.19 hores del 29 de novembre es complirà el primer aniversari de l’abrupte fos a negre de les emissions de RTVV, la primera i fins ara única televisió pública d’Espanya en tancar, que ha deixat a més a la Comunitat Valenciana com la única autonomia amb llengua pròpia sense televisió autonòmica.
Les principals dates de l’any transcorregut des de l’apagada de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) són les següents:
29 novembre 2013: A les 12.19 hores s’executa l’apagada de les emissions de RTVV després de dotze hores de resistència dels seus treballadors, que passen a situació de permís retribuït.
Novembre 30: ciutadans de totes les edats i ideologies surten al carrer a València convocats pels sindicats representats en RTVV per protestar pel tancament i demanar eleccions anticipades.
Desembre 5: els treballadors inicien concentracions setmanals davant del Palau de la Generalitat durant la reunió del ple del Govern valencià, que se sumen a les protestes en els actes públics del president del Consell, Alberto Fabra.
Desembre 13: Fabra remodela el nucli de comunicació del Consell i designa l’exconsellera i exdirectora de Canal 9 Dolores Johnson com a nova secretària autonòmica de Comunicació.
Desembre 20: El TSJCV rebutja les mesures cautelars demanades pel PSPV-PSOE en el seu recurs contra l’acord del Consell que va suposar el cessament d’emissions de RTVV.
2014:
=====
21 de febrer: comença la negociació entre l’empresa i els sindicats per l’ERO d’extinció dels contractes.
Febrer 24: El PSOE recorre davant el Tribunal Constitucional la llei autonòmica que va suprimir el servei públic de RTVV, en entendre que el seu tancament va ser un «atropellament democràtic, cultural, social ia la dignitat i drets dels valencians»
Febrer 25: Una vintena de representants socials de diferents àmbits de la Comunitat Valenciana promouen una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per garantir el dret del poble valencià a tenir un servei públic de ràdio i televisió en llengua pròpia.
23 de març: La direcció de RTVV i el comitè d’empresa arriben a un acord per a l’execució de l’expedient d’extinció d’ocupació, que contempla indemnitzacions de 35 dies amb un màxim de 30 mensualitats per als més de 1.600 treballadors de la cadena.
24 abril: CGT, l’únic del que sis sindicats presents al comitè d’empresa de RTVV que va votar en contra de l’ERO que extingeix els contractes de la totalitat de la plantilla de RTVV, presenta una demanda col·lectiva a l’Audiència Nacional contra aquest ERO.
Maig 9: Arrenca l’acomiadament de la plantilla amb l’enviament de burofax a 1.439 treballadors en els quals es notifica la seva sortida immediata de l’empresa.
Maig 22: Un jutjat de Paterna (València) cita a declarar com a imputats a cinc exdirectius de RTVV per la possible comissió de diversos delictes, entre ells malversació per un «forat» de 1.300 milions d’euros, a partir d’una denúncia de Compromís.
La secretària autonòmica de Comunicació de la Generalitat, Dolors Johnson, presenta la seva dimissió després de ser imputada.
13 juny: CCOO denuncia davant la Fiscalia als liquidadors, el Consell i els ex directors generals del RTVV des de l’any 2000 per indicis de deu delictes en la gestió de l’ens, que va deixar unes pèrdues de 1.300 milions.
19 juny: El vicepresident del Consell, José Císcar, xifra en 144.100.000 d’euros els costos laborals i d’assessoria jurídica derivades del tancament de RTVV.
25 juny: La Inspecció de Treball i Seguretat Social avala la legalitat de l’ERO d’extinció de RTVV i assenyala que el procediment de negociació seguir la normativa vigent.
Juliol 15: L’Audiència Nacional suspèn el judici per la demanda col·lectiva presentada per CGT contra l’expedient de regulació d’ocupació que extingeix els contractes, en espera que el Tribunal Constitucional es pronunciï.
Juliol 17: CGT denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció als directius i gestors de RTVV per «la negligent gestió i el saqueig de fons públics». El jutjat de Paterna acumula aquesta denúncia a la de CCOO i Compromís.
Setembre 5: dimiteixen dos dels tres liquidadors de RTVV i el Consell els substitueix.
Setembre 22: La Comissió Promotora de la ILP per un servei públic de ràdio i televisió en valencià presenta a Les Corts les prop de 90.000 signatures recollides.
21 octubre: Els liquidadors de RTVV admeten a Les Corts que l’extinció jurídica de RTVV es prolongarà més enllà de la data prevista del 30 de juny de 2015, pels processos judicials oberts.
31 octubre: El ple del Consell autoritza l’arrendament a BeoVision SA de la llicència per a la prestació del servei de comunicació audiovisual de televisió digital terrestre d’àmbit autonòmic de la qual és titular Las Provincias TV SAU.
Novembre 12: La Diputació de València treu a concurs la contractació dels serveis de comunicació audiovisual televisiva de la Corporació provincial, per un import de 3,2 milions d’euros i un termini d’execució d’un any, prorrogable sis mesos.
Novembre 13: Fabra afirma a Les Corts que «estaria disposat a parlar d’una nova radiotelevisió valenciana» i anuncia que el PP donarà suport a la tramitació de la ILP.
Agències