Dos de cada 10 persones joves estan emancipades, segons reflecteixen les dades d’un estudi de l’Observatori d’Emancipació Juvenil presentat pel Consell de la Joventut valencià.
El 45 per cent de la joventut valenciana està en situació de pobresa, segons un estudi de l’Observatori d’Emancipació Juvenil presentat per part del Consell de la Joventut valencià, que posa de relleu la «precarietat, temporalitat i situació d’empobriment» de la població jove, segons ha informat l’entitat en un comunicat.
La presentació es va dur a terme dins del cicle promogut per l’Institut Valencià de la Joventut en La Nau, sota el títol ‘Generació Jove’. Segons el CJCV, l’estudi és «referent en el seu camp, ja que a nivell estatal no hi ha cap altra institució ni organisme que analitze la situació de la joventut pel que fa a l’accés al treball de qualitat o a l’habitatge en condicions dignes».
L’informe, que es publica trimestralment, posa en relleu les «dades catastròfiques» en termes d’ocupació i emancipació de les persones joves. D’acord amb aquestes dades, únicament dues de cada 10 persones joves estan emancipades, una dada que té darrere diverses causes com, per exemple, que «la precarietat i la temporalitat siguen dues notes característiques del mercat de treball quant a la joventut».
Així, el 53,6% dels joves assalariats tenen contractes temporals i el 53,1% desenvolupen treballs que requereixen una menor qualificació que la que tenen, segons va explicar David Latorre, del CJCV, que va exposar els resultats de l’informe.
El 35% dels treballadors és pobre
Si existeix una greu conseqüència de tota aquesta situació, és la que es refereix a la pobresa ja que aquesta taxa de la població jove valenciana és del 45 per cent. A més, destaca que el 35% dels joves amb treball és «pobre», és a dir «que es pot tenir un treball remunerat i encara així continuar sent pobre».
Segons el CJCV, «aquesta és una situació que hipoteca el futur de la joventut i que posa en risc no solament el desenvolupament personal i social de tota una generació, sinó també el futur, en termes econòmics i de sostenibilitat, de tota la societat».
No obstant açò, consideren que és una situació «que es pot revertir, amb unes polítiques públiques que aposten clarament per facilitar l’accés de la joventut a una ocupació de qualitat i a un habitatge assumible, i així garantir la seua emancipació».