La consellera d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, María José Català, ha explicat la invenció d’una asignatura anomenada ‘Cultura del poble valencià’, anunciada dilluns durant un acte a l’associació Lo Rat Penat, entitat que nega la unitat de la llengua catalana. En ser preguntada pels mitjans sobre l’anunci, Català ha dit que l’assignatura formaria part del bloc d’assignatures de lliure configuració autonòmica que s’inclou en la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE). La consellera ha anunciat que es començarà a impartir el curs vinent i a partir de tercer de primària amb una càrrega lectiva de dues hores setmanals.
Preguntada sobre el contingut de l’assignatura, la consellera María José Català ha explicat que integraria ‘elements del patrimoni cultural i immaterial, el patrimoni natural i també el patrimoni humà, les grans figures nascudes al País Valencià i que en totes les vessants artístiques han tingut un reconeixement’.
Català ha dit que l’assignatura ‘enriquiria’ Coneixement del Medi o Socials i que no restarà hores a les troncals i específiques. ‘El contingut de l’assignatura tractarà aspectes que formen part de l’ADN cultural del poble valencià’, va remarcar dilluns la consellera durant l’anunci, assenyalant que inclouria temes com les festes tradicionals com els Moros i Cristians, esports autòctons com la pilota valenciana, jocs tradicionals com el sambori, música tradicional, així com qüestions sobre geografia, demografia, gastronomia, art, arquitectura o turisme.
Escola Valenciana reclama que l’assignatura sigui impartida en català. Escola Valenciana ha sol·licitat una reunió amb la consellera María José Català, per tal què pugui donar detalls sobre la implantació d’aquesta matèria. A través d’un comunicat, l’entitat considera que tal com s’ha explicat la matèria ‘hi ha un eclecticisme de continguts que potser la comunitat educativa els pugui entendre quan es configure el gruix de la matèria curricular, ja que ara com ara hi ha diverses assignatures que haurien d’atendre a molts dels continguts que aquista nova matèria assenyala, com és l’estudi de la pilota valenciana a Educació Física, la nostra geografia a Coneixement del Medi o la música tradicional valenciana a la matèria de Música’.
El president de l’entitat, Vicent Moreno, ha remarcat que ‘als programes d’ensenyament que tenen com a llengua vehicular el valencià ja tenen implantats aquests continguts des de fa 30 anys, perquè transmeten continguts arrelats a la nostra cultura, a les nostres tradicions, al nostre medi i a la nostra idiosincràsia com a poble, per tant pot ser positiu que a les línies en castellà s’introdueixin aquests coneixements també’.