La vuitena edició de Litterarum, la fira catalana d’espectacles d’arrel literària, omple amb una vintena d’espectacles diversos espais de Móra d’Ebre fins diumenge. La faceta poètica d’Ovidi Montllor i la reivindicació de la memòria de la batalla de l’Ebre són dos dels espectacles destacats. Al certamen s’hi donen cita un centenar de programadors del país per tancar noves contractacions.
Considerat un certamen únic a Catalunya en el seu àmbit, Litterarum continua apostant per estrenes nacionals i produccions pròpies entre els seus plats forts. Així, Móra d’Ebre acull aquest vespre la primera representació d’una obra teatral dedicada al Montllor més lletraferit. ‘El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar’ explora aquesta faceta de l’actor i cantautor valencià, amb l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives traient a la llum diversos poemes inèdits de Montllor. En l’obra també hi pren part la seva filla petita, Jana Montllor, que ha seleccionat aquesta obra juntament amb Jordi Tormo.
La fira, a més, presenta un reguitzell d’espectacles de producció pròpia i vinculats al seu paisatge. Aquest serà el cas de ‘Vestigis’, del director ebrenc Valer Gisbert, una reivindicació de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre basada en un llibre d’Assumpta Montellà. L’espectacle, que incorpora poesia, dansa, teatre i música, transcorre de manera itinerant en diferents espais de Móra d’Ebre, colpits especialment per l’episodi bèl·lic.
En total, Litterarum presenta divuit espectacles de quinze companyies diferents, procedents de Catalunya, del País Valencià i les Illes Balears. Les obres al cartell recuperaran clàssics com Llull, Carner, Espriu o Moncada i d’altres veus crítiques i compromeses com ara Antònia Canyelles.