La Secció Sindical de la Confederació General del Treball (CGT) en l’Empresa Municipal de Transport (EMT) de València denuncia l’incompliment de la llei de prevenció de riscos laborals i la norma ISO 14001 de gestió ambiental
Segons denuncien algunes de les seues treballadores – sorpreses este dijous per una forta olor a gas – , l’EMT de València, després de retirar al desballestament més de 10 autobusos de combustió Gas Natural Comprimit (GNC), ha decidit llançar a l’atmosfera el gas que quedava en les seues bombones “sense cap tipo de control o protocol”.
Des de CGT apunten que “l’EMT ha decidit, en comptes de recuperar el gas, desfer-se d’ell expulsant-lo directament a l’atmosfera – més de 10 autobusos alhora – en les cotxeres de Sant Isidre”. “Creiem que, a més, no s’han pres les precaucions necessàries, tant per a salvaguardar el medi ambient com per a protegir la salut de les treballadores”.
La secció sindical de CGT han volgut denunciar així “la hipocresia que demostra l’EMT, en vendre públicament que aposta pels mitjans de transports alternatius que minimitzen residus i agents contaminants”. “No entenem com en EMT València no es tenen els mateixos protocols que en altres empreses públiques de transport de l’Estat Espanyol – com ara les de Madrid, Sevilla o Salamanca – on el gas dels vehicles enviats al desballestament es recupera passant-lo d’un autobús a un altre, utilitzant botelles auxiliars, o manant-lo als depòsits generals”, denuncien des de la central anarcosindicalista.
D’altra banda, en relació amb la seguretat i salut en el treball, han volgut destacar que “no existix cap avaluació de riscos, protocol de seguretat, o cap tipo de formació que permitisca que el venteig de gas natural es puga realitzar amb total seguretat”. “Per moltes certificacions AENOR que tinga l’empresa, no pot acreditar que disposa d’una estructura per a controlar l’impacte ambiental que genera el metà que s’ha amollat a l’atmosfera”.
Per a concloure, des del sindicat llibertari, han volgut recordar “el greu incendi dels autobusos de gas de la cotxera de Sant Isidre”. I conclouen: “hem posat els fets en coneixement de la inspecció de treball perquè obligue l’EMT a recuperar el gas com fan en altres empreses públiques de l’Estat Espanyol, per la salut de les treballadores i del medi ambient en el seu conjunt”.