Ermengol Gassiot: “Dret de vaga mutilat”

Mutilant “drets” fins ara reconeguts legalment, el sistema polític actual està trinxant també els espais de mediació que, fins ara, havien servit per matisar o suavitzar els conflictes socials i de classe.

Ahir dimarts 14 de març alguns mitjans es van fer ressò del que possiblement sigui el pitjor atac contra el dret de vaga dels darrers 40 anys. Es tracta de la sentència que el Tribunal Suprem va dictar el novembre de l’any passat arran d’una demanda de CGT contra l’empresa Altrad Rodisola, de Tarragona. En una vaga de l’any 2015 per defensar les condicions laborals dels seus treballadors/es, algunes empreses que contractaven serveis d’Altrad van subcontractar-los a una altra. Aquesta forma d’esquirolatge, de suplantar a vaguistes amb treballadors d’altres empreses, fins ara era una pràctica que legalment no s’acceptava. De fet, així ho havia dictaminat l’Audiència Nacional també en aquest cas. Ara, el Tribunal Suprem, dóna la raó a les empreses i obre la porta a legalitzar el fet de rebentar les vagues. Simplement, aportant treballadors/es d’una altra empresa per a cobrir l’activitat que es deixa de fer per a tercers. Aquesta sentència cau en un moment en què la subcontractació està a l’ordre del dia, tant en el sector privat com en el públic.

Ja fa anys que la patronal reclama un canvi en la regulació legal del dret de vaga. Un dret que, no oblidem, la legislació emanada dels acords de la Transició ja limita considerablement en imposar períodes de notificació i impedir les vagues de solidaritat. Amb tot, de manera insaciable, la patronal insisteix reiteradament en restringir encara més les vagues. El seu objectiu és innegable: reduir al màxim la seva capacitat de pressió i d’incidència en les relacions ja desiguals per naturalesa entre treball i capital. Sovint a tertúlies i debats públics aquesta voluntat surt també a la llum pública. Tots nosaltres hem sentit més d’una vegada conceptes com ara “vaga abusiva” de la veu d’algun il·lustre tertulià, periodista o fins i tot representant polític. La sentència del Tribunal Suprem aplana el camí d’una llei d’aquest tipus. Novament, saltant-se la separació de poders que teòricament regeix les societats parlamentàries (i que nosaltres no ens hem cregut mai), l’alt tribunal marca el que possiblement serà una nova iniciativa legislativa.

Atac d’artilleria pesant

La situació actual és ben clara. El Tribunal Suprem dicta una sentència que, si és ratificada per una altra de similar, marcarà jurisprudència. Primer atac d’artilleria pesada contra el dret “legal” de vaga. Pel forat obert en la seva defensa hi entrarà alguna llei aprovada “democràticament” per limitar el que els empresaris anomenen vagues abusives. En paral·lel, tant el sector privat com el sector públic ja fa temps que estan recorrent massivament a la subcontractació com a via de fer baixar els salaris, minvar la nostra capacitat de resistència com a treballadores i, en definitiva, precaritzar les nostres condicions de treball i de vida. El còctel està servit.

Com passa amb molts altres aspectes de la vida col·lectiva, les actuals “democràcies” burgeses busquen buidar de continguts això que anomenen “drets”. La vaga, com moltes altres formes de protesta, seguirà sent legal sempre i quan perdi qualsevol capacitat d’incidir en la realitat. És a dir, la podrem fer a manera de coreografia, d’escenificació, d’expressió d’opinió si voleu, però no com a eina o arma per modelar com volem que es resolgui a la pràctica una situació. Darrerament hem anat veient en altres àmbits situacions similars que no cal recordar. Aquest és el camí que ens tenen traçat organismes internacionals, governs i organitzacions empresarials.

La moneda, no obstant això, té una altra cara. Mutilant “drets” fins ara reconeguts legalment, el sistema polític actual està trinxant també els espais de mediació que, fins ara, havien servit per matisar o suavitzar els conflictes socials i de classe. L’escenari que s’obre ara canvia ràpidament. I des del sindicalisme del conflicte en prenem nota.

* Article d’Ermengol Gassiot, Secretari General de CGT Catalunya, publicat al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/dret-vaga-mutilat/