Decisió judicial històrica a Argentina: El Govern espanyol ha de cooperar amb la justícia i ha de procedir a l’extradició de quatre ciutadans espanyols acusats de cometre tortura durant el franquisme.
El darrer 18 de setembre la justícia argentina va ordenar, per tal d’extradir-los, la detenció de quatre ciutadans espanyols sospitosos d’haver comés crims de dret internacional com la tortura a Espanya.
Aquestes persones estaven vinculades a les forces de seguretat del franquisme. Espanya ha de procedir a l’extradició d’aquestes persones amb promptitud, una vegada que es tramite la demanda corresponent.
En la resolució, la jutgessa argentina María Servini de Cubría basa la seua competència per investigar els presumptes actes de tortura en el principi de jurisdicció universal, segons el qual tots els estats estan habilitats per a investigar crims de dret internacional, amb independència d’on s’han comés aquests crims o de la nacionalitat de les víctimes i els agressors.
Espanya té l’obligació sota el dret internacional de concedir l’extradició a Argentina. Si, per algun motiu d’índole legal aquesta obligació no poguera ser satisfeta, Espanya està obligada a procedir amb la investigació d’aquests crims davant dels seus propis tribunals de justícia. Els advocats querellants en la causa han denunciat irregularitats en la falta de col•laboració per part de les autoritats espanyoles en el compliment del procediment establit en la llei per l’extradició.
Amnistia Internacional ha documentat extensament i ha expressat de manera reiterada la seua preocupació per l’absència d’investigació de la justícia espanyola dels crims comesos durant la Guerra Civil i posteriorment durant el franquisme per integrants de les forces estatals de seguretat. Tot açò constitueix un incompliment per Espanya de les seues obligacions d’acabar amb la impunitat i de garantir a les víctimes el dret a la veritat, a la justícia i a la reparació en el cas de crims de dret internacional.