- Del 27 de novembre al 1 de desembre en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.
Exposició organitzada per la Fundació Salvador Seguí i per CGT-València amb la col·laboració de l’Octubre CCC amb motiu de les XXV Jornades Llibertàries.
Comissariat: Cristina Escrivà Moscardó i Rafael Maestre Marín
Assessor històric: Emili Cortavitarte Carral
Disseny gràfic: Román Sánchez
La Fundació Salvador Seguí i la Confederació General del Treball (CGT) han organitzat conjuntament una sèrie d’actes i editat materials per commemorar el Centenari de l’assassinat de Salvador Seguí Rubinat El Noi del Sucre; i, amb ell, també homenatjar les víctimes obreres (fonamentalment cenetistes) de la violència del pistolerisme patronal i dels aparells d’Estat entre els anys 1919 i 1923, dins de les Jornades llibertàries de CGT València.
Darrere d’un sobrenom que ens fa pensar en un personatge de ficció, s’hi amaga una personalitat clau per entendre l’origen i l’evolució dels moviments socials al nostre país. A principis del segle XX, en una Barcelona que rebenta de misèria i de ràbia, Seguí s’erigeix en el líder natural d’una classe obrera que pren consciència de si mateixa i que s’adona del poder. Al capdavant de la CNT, el Noi del Sucre contribueix a la consecució de fites inimaginables, com ara l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores. Seguí és un personatge inclassificable, un home d’acció i de formació autodidàctica que, en una època en què són freqüents les bombes, té a la paraula la seva principal arma. Admirat i incòmode a parts iguals, és fervent practicant d’allò que anys més tard s’anomena cultura del pacte. Salvador Seguí és una peça que falta al trencaclosques de la nostra història. Sovint oblidat o reivindicat amb la boca petita. Cent anys després del seu assassinat, una realitat obstinada a repetir-se dóna vigència plena al seu discurs.
Seria un error pensar que volem fomentar el culte a la personalitat en recordar els trets característics de Salvador Seguí Rubinat el Noi del Sucre, que van tan estretament lligats a una època de la història del moviment obrer d’aquest país. Perquè no es pot parlar del Noi sense esmentar tot el valor intrínsec de les lluites heroiques que representaven la maduresa de la classe obrera posada a prova en nombrosos conflictes plantejats a la patronal.
La Història ha situat Salvador Seguí en un lloc preeminent, perquè pertany a aquelles figures lluminoses que ni la mort ni el temps els treuen resplendor, al contrari, són tan sòlides que el seu record és perdurable. El seu llegat perviu un segle després. Seguí fou llum i esclat de rebel·lia, d’una rebel·lia que abraçava l’Ideal.
La Fundació Salvador Seguí i la Confederació General del Treball, amb l’exposició L’univers de Salvador Seguí, volen mantenir viva la seva memòria i reivindicar el llegat de la militància anarcosindicalista, obreres i obrers que com Seguí, van saber plantar cara a l’adversitat i que la seva acció van propiciar l’enllumenament d’un món millor.
Exposició “L’univers de Salvador Seguí” Del 27 de novembre al 1 de desembre, que es podrà visitar, mentre duren les jornades, en l’hall de l’Octubre CCC (C/Sant Ferran nº12, València).
Dijous 30 novembre 18.30h. Projecció del documental “Salvador Seguí. Història d’un anarcosindicalista” realitzat amb motiu del centenari de l’assassinat del Noi del Sucre.