Marcel.lí Pérez era alcalde anarquista de Gandia quan va esclatar la Guerra Civil a 1936. Va viure en un moment històric conflictiu. Va ser obrer portuari i sindicalista. Culturitzar al poble i vetllar per la dignitat dels treballadors van ser una obsessió per a ell.
Va ser detingut i traslladat a València, i el 19 de desembre de 1939, el van afusellar a Paterna als 30 anys.
Divendres s’inaugura al centre social que porta el seu nom la primera exposició sobre la seva vida Lluís Sevilla, Benjamín Prado i Antonio Calçada pronunciaran tres conferències sobre Marcel·lí Pérez
L’Ajuntament de Gandia ha decidit mantenir viva la figura de Marcel·lí Pérez, el sindicalista i anarquista que va ser alcalde durant la guerra civil espanyola i que va morir afusellat el 19 de desembre de 1939, set mesos després que Franco guanyés la contesa bèl·lica i instaurés una fèrria dictadura militar.
El regidor de Cultura, Joan Muñoz, va anunciar ahir que cada any, al voltant d’aquesta data del 19 de desembre, l’ajuntament organitzarà una sèrie d’actes en memòria de Pérez. Aquest any la cita s’ha traslladat a gener per no fer-la coincidir amb les passades eleccions generals.
En col·laboració amb l’escriptora Adriana Serlik, l’Associació Republicana de la Safor i l’Associació d’Amics de l’Ensenyament de la Universitat Popular de Gandia, dissabte que ve s’inaugurarà al Grau, justament al centre social que porta el nom de Marcel·lí Pérez, una exposició sobre el personatge i la convulsa època que li va tocar viure i que el va portar a una mort prematura, amb només 30 anys d’edat. L’acte tindrà lloc a les 18.30 hores, ia les 20 hores el grup Llevant Ensemble oferirà un concert al Saló d’Actes del Grau. L’exposició, en la qual es podran veure llistes de mestres represaliats després de la guerra o una màquina d’escriure similar a la primera que va entrar a Gandia, portada pel mateix Pérez, estarà oberta fins al 31 de gener.
En els tres primers dies de la setmana que tindran lloc, dins d’aquest primer memorial Marcel·lí Pérez, altres tantes conferències. A la primera l’historiador Lluís Sevilla abordarà diversos aspectes de Gandia a l’època de la segona República. Dimarts l’escriptor Benjamín Prado dissertarà sota el suggerent títol «Si no volen que la expliquis és que és una bona història», i dimecres Antonio Calçada parlarà sobre l’anarcosindicalisme, corrent del qual, a Gandia, Marcel·lí Pérez va ser una de les figures més destacades. Les tres conferències seran a les 20 hores a la Casa de la Marquesa.
Aquestes activitats es mantindran en anys posteriors perquè, segons va explicar ahir el regidor Muñoz, la intenció d’aquest memorial és «rescatar de l’oblit la figura de Marcel·lí Pérez i donar-li la dimensió històrica que es mereix». En la seva primera edició s’ha volgut dedicar a descobrir i difondre el personatge, ia partir de l’any que ve es tractaran altres aspectes que van envoltar la seva vida i el seu temps, com el sindicalisme, l’anarquisme o les campanyes d’alfabetització que van impulsar la República i el propi Pérez.
Exposició fotogràfica
Del 16 al 31 de gener hi haurà una exposició fotogràfica al Centre Social Marcel·lí Pérez del Grau, comissariada per Adriana Serlik. Es podran veure llistes amb els noms de les persones represaliades, afusellades o deportades pel règim franquista.
Així mateix, es projectarà un documental fet per Gandia Televisió i es recrearà un espai sobre la formació i culturització de les persones del seu temps.
D’altra banda, tretze artistes penjaran teles al centre històric sobre Pérez. Molts d’ells no el coneixien i en el seu treball s’han trobat moltes sorpreses. Per exemple, l’artista Cristina Jordà ha sabut que el seu avi va conèixer a Marcel.lí i que amb 9 anys va escriure un diari sobre el dia a dia dels bombardejos al Grau. De la imatge a la paraula.
La Casa de Cultura és l’escenari escollit per a un cicle de tres conferències que dibuixaran el personatge dins de la seva societat i el temps històric que li va tocar viure. El president de l’Associació Republicana de la Safor, Salvador Sanchis, va afirmar que la missió és recuperar la memòria històrica i «aquest personatge és perfecte per a començar». Sanchis va dir de Pérez que estava molt preocupat per ensenyar al seu poble.
Les conferències
El 18 de gener, Luis Sevilla oferirà una conferència sobre la Gandia republicana de Pérez. Sevilla és un reconegut historiador que ha basat part del seu treball a la Gandia del primer terç del segle XX des de molts aspectes, com són els polítics i econòmics.
El 19 de gener, la xerrada anirà a càrrec de Benjamín Prado sota el títol ‘Si no volen que la expliquis és que és una bona història’. Prat és un escriptor que compta amb una llarga llista de llibres publicats de novel·la, assaig i poesia. Parlarà de les llibertats individuals de les persones i el dret fonamental de poder expressar-se.
El 20 de gener serà el torn d’Antonio Calçat, que parlarà sobre ‘Els jocs perversos de la (des) memòria: Marcel.lí Pérez, alcalde de Gandia i anarcosindicalista’. Calçat és doctor en Geografia i Història i especialista en la Segona República, la Guerra Civil i el primer Franquisme.
Finalment, el 16 de gener al Saló d’Actes del Grau de Gandia hi haurà un concert a càrrec de Llevant Ensemble. L’executiu d’esquerres pretén dedicar els pròxims memorials al sindicalisme, anarquisme, la Guerra Civil, la Universitat Popular o les missions pedagògiques, segons ha conclòs el regidor Muñoz.
Font Premsa Levante/Provincias