Els fets van tindre lloc la matinada de diumenge en una protesta contra la construcció d’un embassament a Testet (Occitània). La família ha anunciat que presentarà denúncia i les obres han quedat temporalment paralitzade.
El fiscal a càrrec de l’autòpsia ha declarat que les ferides que presenta el cos de Rémi Fraisse a l’esquena haurien estat provocades “segons totes les aparences” per “una forta explosió”. Assegura, però, que encara no es pot “ni afirmar ni desmentir” res, i la investigació continua oberta. La tesi d’una granada llançada des de la zona on es trobaven els gendarmes durant els enfrontaments ha estat, de fet, defensada des del primer moment per alguns activistes presents durant els fets.
Mentrestant, les obres han quedat temporalment paralitzades (fins dimecres) i la família de Rémi Fraisse ha anunciat que presentarà denúncia per “homicidi voluntari”. Demà hi ha prevista l’anàlisi del lloc dels fets –on s’han trobat restes de sang– i de la motxilla que portava el jove, en cerca de possibles restes d’explosius.
El cas ocupa ja portades a la premsa francesa i ha provocat una trentena llarga de mobilitzacions arreu de l’Estat durant el dia d’avui, algunes de les quals han acabat en nous enfrontaments. El Ministre d’Interior Bernard Cazeneuve ha condemnat la mort del jove i cridat a la “responsabilitat”.
També s’han donat reaccions des de la política parlamentària. Bruno Le Roux, president del grup socialista a l’Assemblea, ha fet èmfasi en la importància de diferenciar entre la tragèdia i el projecte de fons, la construcció de l’embassament. Diputades com Delphine Bato –també PSF– i Cécile Duflot –Ministra d’Habitatge i Igualtat Territorial per Europe Écologie– han exigit l’aturada de les obres. Presents els dos a les protestes de dissabte i diumenge, José Bové –històric activista antiglobalització i actual diputat al Parlament Europeu– i Jean-Luc Mélenchon –candidat del Front de Gauche el 2012, també parlamentari a Brussel·les–, finalment, han qualificat la situació d’“inacceptable”. Mélenchon ha proposat, a més, un referèndum local respecte l’embassament.
El del camp francés no és un entorn amable i la zona del Tarn no n’és excepció. Societat de caçadors i de catolicisme línia dura, la riquesa del paisatge i el patrimoni arquitectònic contrasten una realitat marcada per l’atur, el caciquisme i l’èxode juvenil que servix –per força– grans resultats al Front Nacional (FN).
La radiografia dels moviments socials en els darrers anys, d’altra banda, no és extensa ni optimista. A l’activisme polític i cultural occitanista cal sumar-hi tres grans temes propis: la lluita contra els projectes d’extracció de gas mitjançant fracturació hidràulica i la lluita contra els transgènics –comunes amb altres regions– i el conflicte del ZAD –zone à deféndre– del Testet en què s’emmarca la tragèdia actual.
Amb la mort de Rémi, el conflicte pren un to encara més tràgic. Els fets, succeïts als aiguamolls del terme de L’Illa d’Albigés (Lisle-sur-Tarn, en francés), durant una jornada reivindicativa marcada pel seu to festiu, són poc clars i de versions contradictòries. Mentre testimonis asseguren que el jove ha caigut ferit durant unes càrregues nocturnes amb gas de la policia, gendarmes parlen de crisi cardíaca i asseguren haver trobat i recollit el cos mort hores després dels fets, a la matinada.