La Fiscalia i Iberdrola demanen 2 anys i 8 mesos de presó per a 16 activistes i el fotoperiodista Pedro Armestre per entrar a la central nuclear i desplegar una pancarta al febrer de 2011.
16 activistes de Greenpeace i el fotoperiodista Pedro Armestre aniran a judici, a partir del 3 de desembre, acusats per la Fiscalia i Iberdrola de desordres públics, danys i lesions. S’enfronten a penes de 2 anys i 8 mesos de presó i al pagament d’una multa que ascendeix a 360.000 euros. El seu delicte: entrar de forma pacífica al recinte de la centrar nuclear de Cofrents, a València, i escalar una torre de refrigeració, pintant a 125 metres d’altura les paraules ‘Perill nuclear’, i desplegar una pancarta en què es podia llegir «Cofrents: tancament ja».
L’acció de Greenpeace va tenir lloc el 15 de febrer de 2011, i hi van participar més de vint activistes. Tenia com a objectiu que no es renovés el permís d’explotació de la central, propietat d’Iberdrola. La instal·lació nuclear, que va començar el seu funcionament el 1984, des de llavors, el Ministeri d’Indústria va donar pròrrogues per a la seva explotació, cada dos anys fins a 1994, ia partir d’aquest any, pròrrogues de cinc i deu anys. Al març de 2011 expirava el permís d’explotació atorgat el 2011. Per a aquest any, Greenpeace havia denunciat que a la central s’havien produït fins a cent incidents de nivell o -el més baix- i de nivell 1, i que la radiació que patia la plantilla de treballadors era el triple al d’altres centrals nuclears.
Un mes després de l’acció de Greenpeace a Cofrents, més de 1.600 persones van morir al Japó com a conseqüència de l’accident de la central de Fukushima. A aquestes víctimes se li van sumar 1.600 morts més per radiació fins a desembre de 2013.
Malgrat els errors trobats en el funcionament de Cofrents, el Ministeri d’Indústria va donar una nova pròrroga d’explotació a la central per deu anys més.
Accions de protesta a la Llei de Seguretat Ciutadana
Els 17 acusats per l’acció en Cofrents s’enfronten a penes de 2 anys 8 mesos de presó per delictes de de desordres públics, danys i lesions. Després dels fets, des del Ministeri de Defensa es va insinuar que els activistes podrien ser acusats també de pirateria, tot i que en el Codi Penal, l’autor del delicte de pirateria és aquell que «s’apoderi, danyi o destrueixi una embarcació».
La nova Llei de Seguretat Ciutadana que s’aprovarà en pròxims dies inclou en el seu articulat una menció a accions com la realitzada per Greenpeace a Cofrents. L’article 36.9 qualifica com a infracció molt greu, amb multa de 30.001 a 600.000 euros, «les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides en infraestructures o instal·lacions en què es presten serveis bàsics per a la comunitat [entre les quals s’inclouen centrals nuclears, refineries , ports, aeroports, serveis de subministrament i distribució d’aigua, gas i electricitat, etc] o en els seus voltants, així com la intrusió en els recintes d’aquestes, incloent la seva sobrevol i la interferència il·lícita o obstrucció en el seu funcionament, quan s’hagi generat un risc per a les persones o un perjudici en aquest funcionament «. També qualifica d’infracció greu, amb multa de 601 a 30.000 euros, la «intrusió en infraestructures o instal·lacions en què es presten serveis bàsics per a la comunitat, incloent la seva sobrevol, i la interferència il·lícita o obstrucció en el seu funcionament, quan no constitueixin infracció molt greu «.
Font Diagonal