L’Audiència Nacional ha deixat vist per a sentència el judici per la demanda del sindicat CGT, que demanava la nul·litat de l’ERO d’extinció de Canal 9.
La Generalitat Valenciana ha defensat la constitucionalitat de la llei autonòmica que l’any 2013 va permetre el tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) al·legant que la prestació d’aquest servei públic és únicament competència del govern autonòmic. Aquesta ha estat la resposta dirigida als representants dels sindicats, que han qualificat d’inconstitucional aquesta norma i han sol·licitat la nul·litat de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) d’extinció realitzat a l’ens un cop aprovat el seu tancament.
Així s’ha pronunciat l’advocat de la Generalitat Valenciana present al judici que ha arrencat aquest dimecres a la sala social de l’Audiència Nacional arran d’una demanda del sindicat CGT contra l’ERO realitzat a l’ens prèviament al seu tancament definitiu.
I ho ha fet després que tots els sindicats que exerceixen l’acusació en la causa –un total de sis– titllessin la llei d’inconstitucional i d'»acte de rebel·lia» contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia valencià que va declarar nul l’ERO per redimensionar la plantilla, amb el qual va deixar sense efecte els acomiadaments. Els representants dels sindicats també han denunciat durant la seva exposició d’al·legacions que «no existeix» causa econòmica per a l’execució de l’ERO.
Però durant la vista, des de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana s’ha posat l’accent en la « situació insostenible de pèrdues» que travessava RTVV en aquest moment al mateix temps que ha recordat als sindicats que en la signatura de l’ERO va haver-hi «pràctica unanimitat«. «Seria raonable no impugnar l’acord dels treballadors», ha manifestat, apuntant que va ser aprovat per una majoria «del 70%» i la postura en contran «d’un 27%».
Així mateix, ha reivindicat la «validesa» d’aquest acord signat pels treballadors, especialment sabent que aquest acord es va dur a terme després del tancament de RTVV, que va ser «manat per una llei», segons ha destacat. Respecte a les crítiques per «falta de documentació» presentada per justificar l’ERO, l’advocat de la Generalitat ho ha negat i ha incidit que tot el que s’ha presentat «s’ajusta al reglament».
Successió d’empreses
Sobre l’ampliació de la demanda de la CGT per una possible successió d’empreses després de l’aprovació de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC), l’advocat de la Generalitat ha puntualitzat que ni tan sols la sentència que va anul·lar l’ERO n'»impedeix» la creació.
També ha apuntat al canvi de govern a la Generalitat Valenciana després de les eleccions del 2015 com a responsable del seu impuls: «Si seguís governant el mateix partit possiblement no s’hauria ordenat la reobertura del canal», ha declarat.
En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el representant de la nova CVMC, que sosté que es tracta d’una «figura mercantil diferent» de la de RTVV, de la qual, al seu judici, «no es parlaria» si hagués continuat un govern del PP.
La nova Corporació Valenciana, contra la qual el sindicat CGT va ampliar la seva demanda per considerar que hi ha successió d’empreses, ha demanat la seva expulsió de la causa, ja que no va intervenir en l’ERO. Això sí, sobre l’acomiadament col·lectiu ha precisat que «l’única» causa al·legada en l’ERO va ser precisament la pèrdua de personalitat jurídica, la qual cosa «la jurisprudència interpreta com una força major».
D’altra banda, davant els dubtes de les acusacions que s’està «emetent» a través de la freqüència de Canal 9, l’advocat ho ha negat, igual que ha dit que « no és cert» que s’estiguin utilitzant mitjans i recursos de RTVV per poder impulsar la CVMC: «No és successora de RTVV, és un ens nou», ha sentenciat, i ha insistit que Canal 9 porta «tres anys i dos mesos sense prestar cap servei».
Per aclarir els dubtes sobre les emissions en la freqüència de RTVV, s’ha pres declaració a diversos testimonis, entre els quals, el president del consell rector de CVMC, Enrique Soriano, i el president de la comissió de liquidació de RTVV, Francisco Gómez Barroso, que ha assegurat que desconeix el motiu pel qual hi ha l’anagrama de la Corporació a la carta d’ajust i ha assegurat que és el tècnic el que manté la freqüència activa.
Posicionament dels sindicats
La causa, que ha quedat vista per a sentència, ha arribat a l’Audiència Nacional de la mà d’una demanda col·lectiva presentada per CGT –l’únic sindicat amb representació al comitè d’empresa de RTVV que no va subscriure l’acord d’acomiadament– en la qual sol·licita la nul·litat i la readmissió dels treballadors, així com l’abonament de salaris de tramitació.
En aquest sentit, l’advocat de CGT ha rebutjat la llei aprovada ‘ad hoc’ per la Generalitat Valenciana per suprimir el servei públic de radiotelevisió autonòmica i que l’extinció de la personalitat jurídica s’utilitzi com a «justificació legal» per acomiadar. «Si assumíssim que la mera dissolució de RTVV és causa eficient i suficient per a l’extinció dels contractes de treball estaríem dient que la dissolució bastaria com a causa justificativa d’un acomiadament», ha lamentat, i ha subratllat que no serveix com a «causa objectiva».
A més, ha censurat que l’empresa de RTVV al·legui «força major» per no continuar amb la seva activitat i rescindir els contractes quan, per realitzar un acomiadament col·lectiu, és necessari que l’autoritat laboral constati que aquesta força major «existeix». «Que no se’ns vulgui enganyar», ha afirmat sobre aquest tema.
Per al sindicat, el tancament de RTVV no està justificat en «cap cas». «La insuficiència pressupostària sobrevinguda de l’ens l’any que es realitzen els acomiadaments no existeix», ha asseverat l’advocat, i ha recalcat que «no existeix» causa econòmica que els justifiqui. Així doncs, ha destacat que «no s’ha aportat» la documentació necessària si hi ha un altre motiu per executar aquest ERO.
Per això, creu que l’ERO a RTVV és nul «per una qüestió formal» i, a més, considera que es dedueix que l’empresa està «acomiadant per una altra causa». «Si és per força major és nul·la, i si és per una altra causa és nul perquè no s’ha aportat documentació», ha sentenciat.
Així mateix, l’advocat ha assegurat que s’han vulnerat els drets dels treballadors, especialment sabent que el Tribunal Superior de Justícia valencià ja va declarar nul l’ERO i va deixar sense efecte els acomiadaments. «Si s’incompleix aquesta sentència cap treballador públic pot dormir tranquil, ja que es fan les normes per incomplir sentències», ha recalcat.
Des de CCOO, l’advocada Rosa González, ha subratllat que la decisió del tancament es va executar en «clara rebel·lia» a la fallada del Tribunal Superior de Justícia. De fet, ha assegurat que la mateixa Generalitat Valenciana «admet que es va produir una decisió contrària al dret».
Ampliació de la demanda
Així mateix, a causa que CGT va ampliar la seva demanda a nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), el lletrat del sindicat ha plantejat la successió d’empreses, ja que, al seu judici, la nova entitat «assumirà la funció» de RTVV . «És continuadora de l’activitat de RTVV», sosté.
Sobre aquest tema, ha recordat que a l’acord contempla l’entrada «amb caràcter preferent» dels extreballadors de RTVV, i ha posat l’accent que Canal 9 «fins al dia d’avui ha tingut una emissió» i l’actual CVMC utilitza mitjans tècnics i recursos de RTVV, així com les seves instal·lacions.
«S’han realitzat gestions i operacions per a la reobertura, que no dista gaire de ser una continuació per disposar de materials audiovisuals per a l’emissió de la futura televisió», ha asseverat Rosa González sobre aquest tema.
Font Ara