L’editorial Amargord acaba de publicar la gran novel·la proletària de l’anarcosindicalisme barcelonès, El nacimiento de nuestra fuerza, de l’escriptor i militant revolucionari Victor Serge. La novel·la havia estat publicada en castellà per primera vegada l’any 1931 per Ediciones Hoy, des d’aleshores no se n’havia tornat a fer cap més edició. Darrerament s’ha descobert el valor literari i testimonial de l’obra de l’escriptor belga d’arrel russa Victor-Napoleon Lvovich Kibalchih, conegut amb el sobrenom de Victor Serge (Brussel·les, 1890 – Mèxic DF, 1947), així han anat apareixent les traduccions a l’espanyol de les principals obres de la seva extensa bibliografia que abraça la novel·la, l’assaig i la poesia.
Les obres de Serge són fonamentals per conèixer de primera mà quin paper van jugar la classe obrera i les diverses ideologies proletàries en el si de la lluita social del primer terç del segle XX, amb realitats com ara la força de l’anarcosindicalisme a Catalunya i el triomf de la revolució soviètica a Rússia. Aquestes experiències de lluita però també de desencís, Serge les va transcriure en obres com ara El año I de la Revolución Rusa, Los hombres en la cárcel, Los años sin perdón, Memoria de mundos desaparecidos, Memorias de un revolucionario, La literatura y la revolución rusa, El destino de una revolución, Medianoche en el siglo, El caso Tulayev i, entre d’altres, El nacimiento de nuestra fuerza, que narra el moment en què el proletariat català de tendència anarcosindicalista comença un creixement espectacular que coincidirà amb les grans lluites de l’estiu del 1917.
Serge, que havia arribat a Barcelona, connectarà aviat amb la CNT i farà amistat amb Salvador Seguí i amb els principals militants anarcosindicalistes. Milita en el Sindicat d’Arts Gràfiques i escriu articles a la publicació anarquista Tierra y Libertad. És l’any convulsiu 1917, a Rússia esclata la revolució de febrer amb la presa del poder pels menxevics, a Espanya es prepara una gran vaga revolucionària convocada pels dos grans sindicats, CNT-UGT, però a Barcelona es preveu que la vaga sigui insurreccional amb la col·laboració dels republicans. És el moment en què el moviment obrer català ha fet un gran salt i com un cos compacte ha crescut desmesuradament. És el naixement de la nostra força que escriurà Serge en la seva novel·la proletària a l’altura d’altres del gènere com Los siete domingos rojos, de Ramón J. Sender, i La mare, de Maksim Gorki.
La presència de Barcelona a l’obra és constant: els carrers, la Rambla, el Barri Xino, el cafè Espanyol del Paral·lel, Montjuïc… És una obra èpica en què Victor Serge s’inspira en el moviment anarcosindicalista barcelonès i en la figura gegantina de Salvador Seguí, El Noi del Sucre, que a la novel·la és Darío. La història se centra en els dies anteriors a la proclamació de la vaga general revolucionària. El diàleg entre el jove professor estranger (Serge) i el sindicalista Darío és ple de pensaments filosòfics, ideològics i estratègics sobre la lluita que han de portar a terme els obrers contra el capital i la burgesia per aconseguir el triomf de la revolució.
Victor Serge, després del fracàs de la vaga del 1917 i de la posterior repressió contra els anarcosindicalistes, es veié obligat a fugir a França, encara en guerra, on va ser detingut. El personatge de la novel·la segueix, doncs, el mateix periple que Serge, que narra el seu pas per les presons franceses i la fugida cap a Rússia on, l’octubre del 1917, els bolxevics havien pres el poder. Serge, igual que el professor de la novel·la, arriba finalment al seu destí, la Rússia soviètica, i aquí viurà i escriurà una part important de la seva obra, realment impressionant, sobre les lluites de la classe obrera per aconseguir l’emancipació, entre les quals hi ha El nacimiento de nuestra fuerza.