La plantilla de FGV prepara la primera vaga per la gestió de la DANA

  • El Comité d’Empresa decidirà demà si pren la decisió després del «menyspreu» de la direcció de l’empresa pública.

El 29 d’octubre a les 7 de la vesprada circulava per Paiporta un últim tren dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGV). A aquella hora l’aigua ja passava per sobre les vies i, poc després, va desaparèixer, tant la via com l’estació sencera. «El maquinista i els passatgers d’aquell tren estan vius de miracle», denuncien treballadors de FGV.

L’empresa té un coordinador de seguretat amb comunicació directa amb el CECOPI que no va demanar aturar el servei a pesar dels avisos de nombrosos conductors. Des de la direcció de FGV s’escuden precisament en la manca d’avisos del CECOPI per no haver aturat el servei abans per precaució –com sí que van fer altres institucions, com la Universitat de València o la Diputació-, però clar, ho fan amb la boca xicoteta. «Al cap i a la fi tots són del mateix partit», alerten aquests treballadors.

Des del Comité d’Empresa s’ha demanat una investigació interna, però pel moment aquesta s’hi ha negat. «Prefereixen tapar-ho tot i fer patada i avant», denuncien des de la secció sindical de la CGT, que també lamenten la «inacció» de l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, un organisme creat després de l’accident del Metro del 2006 i que té com a única funció controlar la seguretat de FGV. «No entenem com no han obert una investigació», denuncien els anarcosindicalistes.

Però si la gestió del dia de la riuada va ser nefasta, la posterior ha estat pitjor. Les denuncies dels treballadors recorden, a xicoteta, escala, el que ha viscut el conjunt de la ciutadania. «Hi ha gent que ha perdut el vehicle o altres pertinences en el lloc de treball –com sí que han fet moltes altres companyies- i l’empresa no soles no ha ofert cap compensació, sinó que com no tenia les instal·lacions assegurades, no hi ha on acudir». Tampoc s’han compensat les hores de la gent que va quedar atrpada al lloc de treball. Una falta de consideració, no soles material, sinó també moral. «És que hi ha gent que va estar a punt de morir, que va haver de passar la nit en una escala a Benetússer i encara és hora que algú els cride. La sensació és que els importem una merda», resumeixen així l’estat d’ànim de la plantilla.

Privatitzacions i contractes

Però aquesta sols seria la punta de l’iceberg de la gestió de l’emergència per part de FGV. Davant la destrucció del Centre de Trànsit Centralitzat (CTC) per l’aigua, que va paralitzar tota la xarxa del metro durant setmanes, molts treballadors van oferir-se voluntaris per suplir llocs de treball de companys o fer tasques que no esl pertocaven per recuperar el servei. També l’empresa va aprovar una sèrie de mesures i contractes extraordinaris per a l’ocasió. Ara, el Comité d’Empresa denuncia que «no hi ha data per finalitzar aquestes mesures extraordinàries, que suposen pèrdues importants de drets, des de modificacions de llocs de treball fins a externalitzacions de serveis». En alguns casos com el de manteniment de les vies del tramvia, una estructura que no va veure’s afectada per la DANA. «Però és que ni tan sols ens estan compensant els canvis d’ubicacions que poden provocar que els desplaçaments siguen més llargs. Es gasten milionades en contractes i a nosaltres ens rategen tota l’estona», remarquen des de la CGT.

Aquesta situació podria provocar la primera vaga relacionada amb la DANA, precisament a l’empresa pública més gran de la Generalitat.


Font Joan Canela laveu.pv

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.