La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic – integrada per FAMPA-València, STEPV-Intersindical Valenciana, Federació d’Educació de CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, FAMPA Enric Valor, FAMPA Penyagolosa, CGT, CAVE-COVA, FAACE, ADIES PV, Acontracorrent, SAÓ, AVDIP, FEU, ADIDE, Sindicat d’Estudiants, València Laica, BEA, FEPV, FdE i SEPC- ha llançat aquest matí en roda de premsa la campanya en defensa de l’escola de proximitat i contra el districte únic.
La Conselleria d’Educació ha presentat als sindicats un esborrany de nou decret d’admissió d’alumant en el qual es recupera el districte únic, basant-se en la falsa “llibertat d’elecció” de centre per part de les famílies. Des de la Plataforma considerem que aquest canvi és altament segregador i perjudicarà de manera molt greu a l’educació de les xiquetes i els xiquets, com ja va passar en el passat.
La Plataforma per l’Ensenyament Públic ha programat una sèrie de conferències per a tractar sobre les conseqüències de l’aplicació del districte únic. El primer acte tindrà lloc aquest dimecres 31 de gener, a les 18h en la llibreria Abacus a València (Poeta Quintana, 5) i consistirà en la presentació de l’estudi realitzat per la Universitat de València sobre el mapa escolar a la ciutat de València.
Està previst també la presentació del llibre El negoci de les aules, del periodista Moisés Pérez, en el mes de febrer; i una taula rodona entre escoles que van patir les retallades d’unitats durant la darrera legislatura del govern del PP, per al mes de març.
Adjuntem el manifest:
Manifest Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic
Per una escola de proximitat: No al districte únic que afavoreix la discriminació i segregació
Des de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic lamentem que el nou Consell (PP-VOX) no vulga avançar en igualtat d’oportunitats per a l’alumnat valencià al trencar les zones escolars i anar en contra dels avantatges d’una escola diversa i plural on educar a xiquets i xiquetes.
Considerem que eliminar les zones escolars en l’admissió dels alumnes va en contra de la llibertat d’elecció de les famílies i sols afavoreix la selecció dels alumnes i de les família de determinats centres educatius. Una línia que per a la Plataforma es altament segregadora i que provoca que l’alumnat es concentre en uns centres educatius en detriment dels altres que poden perdre matrícula, i per tant, aules i mestres, l’educació pública acabarà patint les retallades. En altres autonomies o en les altres etapes polítiques, la zona única ha estat la mesura que ha servit com avantsala a la privatització de l’educació, fonamentada en termes mercantils, d’oferta i demanda.
Advertim que quan s’apliquen mesures com la zona única i no hi ha reserva de places, el sistema educatiu acaba segregant la infància en funció de les possibilitats econòmiques, creant els centres de tipus A i els centres de tipus B; es reforcen també els centres guetos i això és incomplir un principi constitucional que és la igualtat d’oportunitats.
Així mateix, la zona única provoca desplaçaments innecessaris en vehicles privats de l’alumnat ocasionant caos i contaminació als nostres pobles i ciutats, mentre que les zones escolars afavoreixen que les xiquetes i els xiquets s’escolaritzen al seu barri: un espai emmarcat en el seu entorn més proper i en la comunitat en la qual viuen, criteri principal de les famílies a l’hora de triar escola.
Defensem que les aules han de ser un espill de la societat i ensenyar a viure i a conviure en un món divers on totes les persones tenim les mateixes oportunitats i per això tant els centres públics com els concertats tenen l’obligació d’acollir tota la diversitat de l’alumnat sense diferències, garantint l’accés i distribuint l’alumnat amb equilibri i planificació