El deganat pretén acabar amb l’espai autogestionat i està buscant acords per a concedir l’explotació a una empresa privada. Les estudiants han respost amb una manifestació i un manifest al qual ja s’hi han sumat vint col·lectiu.
Més d’un centenar de persones es van concentrar, ahir al migdia, a l’entrada de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, per mostrar el seu rebuig a l’intent de tancament de l’espai autogestionat Ca l’Estudiantat. També per fer palesa la necessitat de la mobilització col·lectiva per mantenir-lo obert. A més d’estudiants, a la concentració es va deixar veure part del professorat del centre, tots sota l’atempta vigilància un important dispositiu de la policia espanyola.
Les concentrades van intentar tallar el tràfic a l’avinguda Blasco Ibañez però la forta presència policial ho va impedir. Poc després, la concentració es va desplaçar fins a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació. Allà es va interrompre a Jesús Alcolea, Degà de la Facultat, que es trobava impartint una xerrada explicativa de les pràctiques a l’Aula Magna de la Facultat, davant menys d’una desena d’alumnes. Les manifestants van aturar l’acte, van llegir el seu manifest i en acabar, van abandonar l’aula. Algunes de les manifestants comunicaven “actituds agressives” del Degà en el moment en què abandonaven l’aula.
Ca l’Estudiantat, que ocupa una de les dues naus de l’antiga cafeteria de la Facultat de Filosofia, va ser recuperat pel moviment estudiantil l’octubre de 2013. Des d’aleshores ha esdevingut un espai amb vida pròpia: xerrades, assemblees, trobades o cinefòrums el plenen d’activitats. A la fi, un lloc de trobada per al moviment estudiantil i diversos col·lectius anticapitalistes de la ciutat. Segons l’Assemblea Interuniversitària, es tracta d’un espai “que és utilitzat com a sala d’estudi i d’activitats, obert a tots aquells col·lectius que en vulguin fer ús, un espai de confluència i de lluita on compartir, formar-se, crear i aprendre”.
El passat dilluns, dia 11, el degà de la Facultat es va posar en contacte amb l’Assemblea Interuniversitària per, segons fonts d’aquesta, comunicar-los que en el termini d’un mes han d’abandonar l’espai i deixar-lo buit. La institució acadèmica argumenta l’obertura d’un nou procés de concessió de l’espai a una empresa interessada a reobrir l’antiga cafeteria, tot i que aquesta es mantenia tancada fins a l’ocupació perquè cap empresa es va presentar a la subhasta.
De la mateixa manera, segons membres de Ca l’Estudiantat, aquest desallotjament hauria estat aprovat a la Junta de la Facultat de Filosofia la passada setmana, mentre que membres de la Junta, que pertanyen a diversos col·lectius universitaris, neguen aquesta informació i argumenten que la decisió ha estat presa unilateralment per l’equip de deganat.
Al manifest inicial contra el desallotjament ja s’hi han adherit més de vint col·lectius, organitzacions i sindicats i s’anunciaran noves mobilitzacions en els pròxims dies.
No és la primera vegada que els estudiants de la UV aposten per l’ocupació d’espais universitaris. Al Novembre de 2012, el moviment estudiantil de la ciutat de València va alliberar Ca La Vaga. Les setmanes prèvies a la Vaga General del 14 de Novembre, l’estudiantat va ocupar l’antiga facultat d’Agrònoms de la Universitat Politècnica de València, situada a l’Avinguda Blasco Ibañez per construir “el centre de la lluita anticapitalista a la ciutat”. L’espai va esdevenir referent a la ciutat durant la Vaga General i les setmanes posteriors tot i que, finalment, fou desallotjat al mes de desembre.
Font Directa