La federació sindical internacional del transport (ITF), que reuneix 4,5 milions de treballadors en 700 sindicats de 150 països, anuncia una mobilització mundial per oposar-se al tractat que negocien 50 governs i ha revelat Wikileaks.
La filtració de l’acord internacional més antidemocràtic del món ha començat a mobilitzar milions de persones només hores després de difondre. Després de la revelació per Wikileaks de 17 documents secrets de la negociació secreta de mig centenar de governs per crear el –també secret– Acord de Comerç en Serveis (Tisa, segons les seves sigles en anglès), la poderosa Federació de Treballadors del Transport ( ITF), que reuneix 750 sindicats en 150 països, ha anunciat la mobilització immediata de les seves 4,5 milions d’afiliats per impedir el que ha qualificat «pacte internacional per robar als obrers i enriquir els gegants del transport global».
En un comunicat emès poc després de la filtració -exclusiva mundial en la qual participa Públic, soci de Wikileaks per a Espanya, al costat d’altres nou mitjans de comunicació d’altres tants països- el president de la ITF, Paddy Crumlin, denuncia: «Aquests textos [del Tisa] posarien al turbo a les més poderoses companyies de la indústria del transport, donant-los tractament preferencial. El que es troba a faltar en aquesta equació és qualsevol valoració dels treballadors i els ciutadans. Crearia importants barreres a qualsevol Estat que volgués invertir en la seva infraestructura nacional, així com gestionar-la i dirigir-la, i -fins i tot més crucial- impediria la defensa del treball digne i de condicions laborals decents a tot el transport internacional «.
«La ITF cooperarà amb les altres organitzacions sindicals, amb la societat civil i amb altres aliats, per fer front als efectes nocius del Tisa»
La Federació Internacional del Transport manifesta també la seva greu preocupació per la intenció d’aquests cinquanta governs -capitaneados pels EUA, la Comissió Europea, Canadà, Austràlia i fins paradisos fiscals com Suïssa-de liberalitzar fins a extrems perillosos per als usuaris i empleats, els sectors del transport marítim i aeri, així com la indústria de correus i missatgeria internacional.
«La ITF està col·laborant amb les seves organitzacions germanes en el moviment sindical global, i cooperarà amb la societat civil i altres aliats, per fer front als efectes nocius del Tisa», ha subratllat Crumlin.
En el seu comunicat, la Federació Internacional detalla una dotzena d’objectius del Tisa que seran perjudicials per als treballadors i reforçaran la posició i els beneficis de les grans multinacionals del transport:
• Reforçar el poder de negociació de les grans navilieres davant els serveis portuaris locals, i consolidar encara més el poder dels operadors portuaris globals.
• Liberalitzar els serveis de combustible en alta mar, amb riscos per al medi ambient i la sostenibilitat.
• Permetre accés i drets il·limitats dels operadors de transport multiplataformes als serveis de transport fluvials, viaris i ferroviaris, utilitzant infraestructures generalment públiques.
• Soscavar els estàndards socials i de seguretat de l’OIT, en no reconèixer aquests estàndards mínims.
• Crear una indústria d’aviació dominada per gegants globals i permetre les banderes de conveniència com una pràctica establerta en el mercat de l’aviació.
• Transformar de cop el sistema d’aviació civil en un sistema plenament liberalitzat i multilateral, impossible de gestionar per a molts països.
• Fer que les pitjors condicions laborals en els aeroports es repliquin en els sectors de reparació i manteniment d’avions.
• Eliminar les regulacions econòmiques de l’Organització Internacional d’Aviació Civil i deixar el transport aeri internacional a mercè de les forces dels mercats i dels interessos dels inversors i accionistes.
• Augmentar els riscos potencials de seguretat del transport aeri, en separar les regulacions econòmiques de les de seguretat.
• Protegir la posició de les majors companyies privades de nolis i missatgeria internacional, enfront dels operadors regionals i els serveis nacionals de correus.
• Destruir les relacions entre l’Estat, Correus i els sindicats.
• Soscavar els sindicats que defensen als treballadors del sector i protegeixen els seus drets laborals i econòmics.