Tres dècades i diverses generacions àcrates, són testimoni de la presència d’aquest Ateneu Llibertari durant 30 anys a la ciutat de València.
Com ells mateixos expliquen «Quan en 1986 un grapat de companys, supervivents de tota mena de naufragis col·lectius i personals, vam decidir obrir un Ateneu Llibertari, que gairebé per casualitat va acabar cridant Al Margen, no preteníem crear cap gran organització on el nostre ego i ànsies de poder es realitzaran plenament, ni havíem altres mires que oferir un espai per a la reflexió i la difusió de les idees llibertàries i sostenir un oasi on la cultura compromesa i crítica pogués refugiar-se, niar i volar amb nous impulsos. Ens vam posar al marge del poder i els seus nombrosos pretendents, al marge de les tendències i capelles que han cregut ser dipositàries exclusives de la història i l’ideari anarquista, al marge de corrents suposadament hedonistes. Per això estem en Al Margen, però no passem de res, perquè encara no hem arribat a cap lloc.»
L’Ateneu es troba actualment al carrer Palma de València, un espai on en els últims anys s’han realitzat diferents activitats, i on la seva presència és constant com ho és en la fira Alternativa de València i en la Mostra del Llibre Anarquista. «Una cosa sí que hem aconseguit, perquè infinitat d’exposicions, de xerrades, de sessions de cinema, teatre, música o poesia, d’excursions, de sopars i festes solidàries amb causes no del tot perdudes marquen la nostra trajectòria i omplen a vessar els arxivadors del record. La passió que sempre hem confessat per la bona literatura ens va empènyer a muntar una biblioteca (especialitzada en temes socials) ia convocar nostre famós certamen de contes. Amb aquests relats que es premien en el concurs i amb altres treballs d’interès anem publicant, quan hi ha temps i diners, diversos llibres que es distribueixen pels circuits alternatius.»
Al Marge, també té la seva publicació, «la revista Al Margen» que té més de noranta números publicats fins a la data, sent un testimoni escrit del llegat cultural d’aquest col·lectiu valencià.
Per tot això l’Ateneu Organitza el seu trenta aniversari amb unes Jornades Culturals, amb exposicions, xerrades, festes i anarquisme, molt anarquisme.
Des de la CGT de València, tot el nostre suport a aquesta iniciativa.
Llarga vida a l’Ateneu Llibertari![divider]
JORNADAS CULTURALES DEL XXX ANIVERSARIO
Publicado el 31 Diciembre 2015
Del 3 al 12 de marzo de 2016
Jueves, 3 – 20h
Inauguración exposición:»Treinta años sembrando ideas»
Viernes, 4 – 22h
Teatro: «Híbridos», por el Equípo Crónico
Sábado, 5 – 21´30h
Cena y Fiesta del 30º aniversario
Lunes, 7 – 19´30h
Charla de Antonio Méndez Rubio: «Fascismo de Baja Intensidad»
Martes, 8
19h: Manifestación del Día Internacional de la Mujer Trabajadora
22h: Performance feminsita
Miércoles, 9 – 19´30h
Charla de Tomás Ibáñez «Anarquismo para el siglo XXI»
Todos los actos tendrán lugar en el local del Ateneo, excepto la charla de Tomás Ibáñez (Colegio Mayor Rector Peset), la cena-fiesta (a determinar).