L’arribada fa dos anys de la Confederació General del Treball a Girsa (Gestió Integral de Residus Sòlids S.A.) ha suposat un gir radical en les condicions de treball de les 31 persones que integren la plantilla. L’empresa semipública amb un accionariat que comparteixen Fomento de Construcciones y Contratas (49%) i la Diputació de València (51%) es troba en el Polígon Industrial Juan Carlos I, i arrossegava greus deficiències fruit de la pèssima gestió política i empresarial i de la inexistència d’un sindicalisme coherent
“Aquest acord significa dignitat per a moltes famílies”. Així resumeix el conveni Vicent Osma, delegat de CGT i de prevenció de riscos que ha participat, junt a un assessor de la central anarcosindicalista, en les negociacions la rúbrica de les quals es va aconseguir el 23 de març.
Fruit d’un ardu treball sindical que va començar fa dos anys amb l’entrada de la CGT en Girsa, el conveni col·lectiu suposa l’equiparació salarial als treballadors de la Diputació de València. D’aquesta forma, entre els increments de salari base, el reconeixement de l’antiguitat, la introducció de plusos i de complements diversos, el salari mitjà passa de 830 euros bruts mensuals a 1360 euros per als operaris de Girsa.
La importància de l’acord radica a més en què acaba definitivament amb la disparitat de condicions laborals que es donaven en l’empresa. La inexistència d’una negociació col·lectiva i la dubtosa labor dels responsables de Recursos Humans que responien als interessos de FCC (multinacional d’Esther Koplowitz i Carlos Slim) i de mesures imposades pels alcaldes i responsables polítics de torn havien instal·lat entre la plantilla condicions dispars i arbitràries. “Era un caos, l’organització del treball era demencial. Les conseqüències no afectaven només a la plantilla, sinó també al medi ambient”.
Tant és així que, en 2016, en guanyar les eleccions sindicals, el nou representant va denunciar davant Inspecció de Treball greus deficiències en seguretat laboral i mediambiental. Només quatre dies després de l’emissió d’un requeriment “de termini immediat” que obligava a l’empresa a esmenar les deficiències detectades per la Inspecció, moria un treballador en un lamentable accident laboral.
D’altra banda, Osma destaca que els canvis introduïts en la gestió de Girsa han suposat així mateix l’entrada en beneficis de l’empresa. El repte sindical ara és arrancar millores socials imprescindibles per a garantir mesures favorables per als qui, dia a dia, trauen endavant la labor en la planta de reciclatge.
La CGT, a més de manifestar la seua satisfacció, insta a barallar les millores. Una lluita en la qual un sindicat combatiu és, a part d’un instrument imprescindible amb el qual aconseguir drets, aval del compliment de la legalitat que empara a treballadors i treballadores.