La 9a Manifestació antitaurina d’Algemesí ha tornat ha ser l’expressió del crit, cada vegada més fort i de més gent, per una festa de veritat, sense tortura d’animals. Més de 400 persones es manifestaren pacíficament pel cor d’Algemesí fins a la plaça en construcció, que la setmana que ve serà el patíbul pel martiri i mort de quasi 40 animals.
La manifestació començà, com cada any, a la plaça de l’Estació, on Encarna Canet explicà el que significa la setmana de bous i les becerrades cadafaleres, on moriran el prop de 10 vedells que torturaran les becerrades cadafaleres. Són animals de menys de dos anys, sovint sense haver-ne fet el primer, que toregen festers sense experiència i, en molts casos, amb clars símptomes de borratxera. Si les seues condicions els fan incapaços de fer-ho, els animals són tornats als corrals després de ser maltractats a la plaça i, després, els envien a l’escorxador.
També agraí el recolzament de totes les persones signants del “Manifest d’Algemesí: que la tradició no impedisca el futur”. Totes aquestes persones, representants nostres a les institucions, del món de la cultura, la ciència, la universitat, les organitzacions sindical, el moviment veïnal, etc., han signat a favor d’una nova forma de fer on la tradició no siga el pretext de tot allò que va contra l’ètica i el progrés i siga allò que ha de ser: valors de sempre, plenament vigents, que s’han de preservar.
La marxa transcorregué sense cap incident, amb consignes com “Algemesí antitaurí”, “Tauromàfia, abolició”, “La tortura no és art ni és cultura” o “Alcaldes bouers, dimissió”. Davant de la plaça de bous, Wladi Morales va fer una crida a trencar la barrera que ara representa eixa construcció de fusta per a anar cap a una festa de veritat i, també, a un ús dels recursos que es malbaraten per a torturar animals en necessitats com educació, sanitat, etc.
A la plaça del Mercat, Jesús Frare va fer la intervenció de cloenda de la 9a manifestació, denunciant l’immobilisme de l’Ajuntament durant aquests anys. També es denuncià el segrest de la festa de la Mare de Déu per part de la tortura taurina i l’esforç per a parasitar el seu prestigi com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La Folgança anuncià que contactarà amb la UNESCO per a denunciar que els seus símbols s’utilitzen al Museu de la Festa, on existeix una exposició temàtica dedicada a la tortura taurina.
Com fa el citat Manifest d’Algemesí, la Folgança – Iniciativa Animalista d’Algemesí treballa per la fi d’aquest injustificable immobilisme, i més ara que la ciutadania reclama permanentment transparència i participació. Iniciativa Animalista reclamà que s’aprofiten totes les oportunitats que s’obren per a trencar les velles formes de fer, especialment a l’Ajuntament d’Algemesí.
Finalment, es llegiren poemes dedicats a les víctimes de la plaça de tortures de’Algemesí, i es guardà un minut de silenci en record de totes elles.