Organitzacions de professors, pares d’alumnes i estudiants han animat a dur a terme demà, coincidint amb l’inici del curs escolar, actes reivindicatius de rebuig a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i les retallades i en defensa de la escola pública.
Segons ha explicat avui a portaveu de la Federació de Pares i Mares (FAPA) de València, Encarna Martí, la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, en la qual s’integra, proposa concentracions a les portes dels centres escolars, protestes amb música i pintar murals reivindicatius a les escoles.
Martí ha concretat que a les 8.30 hores s’ha convocat concentracions en els «reivindicatius» escoles públics Ciutat de Cremona d’Alaquàs i Emilio Lluch de Nàquera, tots dos a València, i que a les 18 hores es té prevista una altra al Ballester Fandos, en el districte de la Malva-rosa, a la ciutat de València.
La portaveu ha aventurat un curs escolar «molt mogut» i amb nombroses convocatòries de protesta a causa, entre altres motius, a l’aplicació de la LOMQE.
«Segons es vagi aplicant la llei, mitjançant decrets», sorgiran «nous punts de desacord» amb la comunitat educativa, i «serà llavors quan es convoquin protestes».
Martí tampoc descarta una manifestació el mes que ve, ja iniciat el curs, «de nou per la persistència de les retallades en Educació», un «problema fonamental» que, segons ell, queda patent amb la tornada a les aules.
Entre les retallades que denuncia, ha destacat els prop de «480 professors menys» que hi haurà aquest curs a la Comunitat Valenciana respecte a l’any anterior, a causa una planificació educativa o ‘arranjament escolar «que ha» eliminat aules i, amb elles, places d’professor «.
Aquest «retallada de professors» coincideix, a més, amb l’augment aquest curs d’un 1,8% d’alumnes en centres del sistema públic educatiu de la Comunitat, amb un total de 736.297 alumnes en les tres províncies, segons ha advertit.
«Es dóna amuntegament a les aules i en alguns centres s’ha arribat a crear aules mixtes, amb alumnes de segon i de tercer de Primària, alguna cosa inadequat», ha afirmat.
Segons ha insistit, «no s’ha donat cap solució» a les dues queixes fonamentals de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic des de fa anys, és a dir, les retallades i la LOMQE.
«Al contrari, augmenten les retallades i la Comunitat és una alumna avantatjada del ministre José Ignacio Wert perquè ha posat en marxa la LOMQE amb pressa i falta de recursos», ha manifestat.
Tot i això, creu que els «desajustos que suposarà» aquest any l’avançament de les classes a la primera setmana de setembre -per concloure abans les classes de Secundària i Batxillerat i que els alumnes puguin realitzar els exàmens de recuperació al juny- no es donaran l’any que ve, i es deuen a una «total falta de previsió en aquest curs».
La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic està constituïda per les organitzacions FAPA-València, STEPV, FE CCOO PV, FETE-UGT PV, Escola Valenciana, FAPA Enric Valor, FAPA Penyagolosa, CGT, CAVECOVA, FAAVEM, Adies PV, SEPC, BEA , Campus Jove, AVIDP, MRPs, ADIDE, Sindicat d’Estudiants i València Laica.