Mobilitzacions, No al Tractat Transatlàntic, no al TTIP

  • CGT participa en aquesta mobilizació social i sindical
  • En el Dia d’Acció Europea, a les 19h en la ciutat de València. Encreuament c/ Barques, Poeta Querol, Pintor Sorolla, Pasqual i Genís.

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió) entre la UE i els EUA, el CETA (Acord Econòmic i de Comerç Global) entre el Canadà i Europa i el TISA (Tractat sobre Comerç en Serveis) entre 52 parts, incloses la UE i els EUA , són exemples excel•lents de com les polítiques de comerç i inversió s’estan pactant d’esquenes a la ciutadania (ni tan sols els europarlamentaris tenen accés als documents de les negociacions), en secret i en interès únic de les grans corporacions multinacionals. La informació transmesa a l’opinió pública és mínima, al contrari del que succeeix amb els lobbies corporatius, que estan exercint un paper decisiu pressionant a les negociacions.

Aquests tractats pretenen crear un Consell de Cooperació Reguladora que donarà a les multinacionals el poder d’escollir i fins i tot eliminar normatives i regulacions que amenacen els seus possibles beneficis. També institueix un Mecanisme de Resolució de Conflictes Inversor-Estat (ISDS per les seves sigles en anglès) que és una greu amenaça per a la sobirania dels països, ja que permetria a les multinacionals presentar demandes multimilionàries contra els Estats per preteses o imaginades pèrdues de beneficis causades per actuacions governamentals que aquestes empreses considerin perjudicials per als seus interessos. A més, aquestes demandes (que només poden presentar les empreses, no els Estats) es resoldrien en uns tribunals d’arbitratge especials formats per tres advocats amb interessos en la pròpia empresa, al marge dels tribunals nacionals i internacionals legalment constituïts.

Si el TTIP, el CETA i el TISA arriben a entrar en vigor, s’atorgaria a les corporacions el poder de qüestionar i neutralitzar les decisions democràtiques dels estats sobre polítiques públiques.

Com a conseqüència de l’harmonització reglamentària, reduirien els estàndards de salut i seguretat alimentària, qüestionarien els drets laborals, com ara el salari mínim, els drets de sindicació i vaga i la seguretat en el treball (EUA no ha signat la majoria dels acords de l’OIT) i soscavarien l’autoritat dels governs nacionals i locals per protegir el medi ambient, en permetre pràctiques nocives com el fracking (EUA no ha signat el protocol de Kyoto). Finalment, els serveis públics essencials es veurien reduïts o privatitzats, en el deixant del procés de desmantellament del model social europeu vigent fins ara, en nom de les polítiques d’austeritat i competitivitat.

Amb aquest dia d’acció pretenem desde CGT visualitzar públicament la nostra oposició al TTIP, al CETA i l’TISA als carrers.

Aquest tractat, que s’anuncia com un element clau per a la sortida de la crisi, és un element més en la construcció de l’Eurozona com una supraestructura de dominació antidemocràtica.

En un pas més en disseny del veritable projecte neoliberal, que s’aprova en reunions secretes en alguns despatxos, fet reconegut pels propis implicats en les negociacions, aquestes negociacions tenen com a objectiu final crear l’àrea de lliure comerç més gran del planeta, assegurant a les multinacionals un poder fins ara desconegut, a través de la desregulació de qualsevol norma social i ambiental.

Dit amb brevetat, el que es vol fer és harmonitzar (evidentment a la baixa) les regles de protecció sanitària, ambiental, alimentària i -sobretot- les normes de tutela dels treballadors.

Aquesta nova “OTAN econòmica” perfila l’impuls d’una nordamericanització d’Europa, un atac contra tot dret social en un marc de dures retallades salarials i de destrucció de les condicions de vida de la majoria social i treballadora europea, especialment en els països del Sud . Tot això amanit amb la institució d’un “tercer” tribunal, un àrbitre (la “clàusula” ISDS o Investor-to-state disputi settlement mechanism) suposadament independent, al qual poden adreçar les multinacionals per prevaler sobre els estats que es resisteixin a aquest desastre anunciat.

La imposició de les polítiques neoliberals per part de la Troika, juntament amb el còmplice consentiment dels nostres governs, no té fi ja que el seu objectiu últim és la despossessió de tots els drets i llibertats de les poblacions europees, per assegurar l’increment dels beneficis de les oligarquies. En un pas més d’aquesta escalada, el TTIP, secret i antidemocràtic, pretén deixar sense empara ni capacitat de resposta als pobles europeus enfront del capitalisme extractor i depredador de les multinacionals nord-americanes i europees.

En un moment en què la realitat socioeconòmica del país no admet demora en la recerca de solucions, en què l’atur i la precarietat afecta la majoria de les famílies, en el qual la pobresa i els desnonaments segueixen augmentant, aquesta nova agressió no ha de quedar sense resposta.

NO AL TTIP

no_al_ttip_infograf