“Es tracta d’explicar una història molt necessària i que tenim l’obligació d’explicar”. Amb aquesta frase resumeix Gabriel Pecot, un dels tres periodistes freelance responsables del documental No Job Land sobre l’atur.
Junt a Pecot, Eva Filgueira i Olmo Calvo són els responsables d’aquest documental que es va publicar per primera vegada en la revista nord-americana Narratively. D’ahí va donar el seu salt a The Daily Telegraph, que es va fer ressò d’ell i va aconseguir 145.175 visites en poques setmanes, el 80% procedents d’Espanya.
Olmo Calvo explica que “una de les coses més curioses en fer el reportatge és que, malgrat treballar a Vallecas, teníem la sensació d’estar en una destinació llunyana, a un altre país i continent”. Lògic, continua el fotoperiodista, “ja que estàvem parlant d’alguna cosa que no era focus mediàtic i del que ningú parlava i açò et feia tenir oberta la sensibilitat”.
Gabriel Pecot, per la seua banda, puntualitza que “l’interessant de la proposta és aprofundir en un tema que és dels més greus que hi ha ara mateix i que te conseqüències en la salut i en el desenvolupament de les famílies”.
La major part de la informació se centra al barri madrileny de Vallecas i és representativa del problema de l’atur: gent de mitja edat, amb fills al seu càrrec, que s’ha vist conduïda a l’atur de llarga durada i amb poc suport de l’Administració.
Al projecte es va unir una mica més tard Eva Filgueira, per a qui el més interessant va ser el treball en equip. “Em va agradar molt la idea, ens asseiem els tres en una taula a fer el guió perquè hi havia moltes hores d’entrevista i material audiovisual”, assenyala. A més, ressalta que “encara que estem acostumats a veure les xifres en fred nosaltres tenim un material de primera mà molt bo”.
El projecte es va estrenar fora d’Espanya per dos motius, segons expliquen els seus responsables. D’una banda, perquè “cap publicació tenia els diners mínims per a comprar un treball d’aquestes característiques i publicar-ho en el seu conjunt” i, per un altre, perquè “volíem tenir una projecció internacional del que està succeint ara a Espanya”.
Abans de la seua estrena a Estats Units, el documental va ser visionat per l’associació de veïns i l’assemblea d’aturats de Fontarrón (Vallecas). A ells els va encantar. I és que, com recorda Olmo Calvo, “el tema de l’atur és un tema principal, com els mateixos aturats recorden: quan no tens treball afecta a tot, no pots pagar la hipoteca, no pots pagar la factura…”.
Després de l’èxit de No Job Land, els tres periodistes ja han iniciat el camí del seu segon treball sobre el cost humà de la crisi econòmica. Es tracta del documental ‘Els que es queden’, on s’abordaran els suïcidis vinculats a les dificultats econòmiques, i que inicia també hui una campanya de crowdfunding en Goteo.org.
Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea.