Què diu la Llei de Protecció de Riscos Laborals davant d’emergències com el temporal DANA?

Cap llei ens farà lliures, però has de saber quins són els teus drets en situacions d’emergència com ho és el temporal DANA que ha devastat el territori. Vegem què diu la Llei de Protecció de Riscos Laborals en aquest tipus de contextos.

Primer i més important. Si com a treballadora o treballador et trobes en un risc imminent i greu per la salut, abandona el teu lloc de treball i busca un espai segur.

L’empresari té l’obligació legal d’informar tan aviat com sigui possible a tots els treballadors afectats de l’existència d’aquest risc i de les mesures que s’han de prendre per a estar protegits.

També està obligat per llei a prendre mesures i donar les instruccions necessàries perquè els treballadors puguin, si és necessari, interrompre la seva activitat laboral i abandonar el lloc de treball immediatament.

En cas que l’empresari no compleixi amb les seves obligacions o no permeti que es prenguin les mesures necessàries, els representants legals dels treballadors podran fer-ho, sempre que sigui per majoria dels membres. És a dir, el comitè d’empresa pot decidir aturar l’activitat dels treballadors i treballadores afectats pel risc.


He d’anar a treballar? Si no pots acudir al teu lloc de treball a causa del temporal, no hauries d’anar a la feina. Però si no tens dificultats per accedir-hi, la recomanació del sindicat és que hi vagis, llevat que s’hagi pactat una altra cosa.

És obligatori acudir a la feina en cas de risc?

En aquest context d’adversitat, sorgeix un dubte a l’àmbit laboral: és obligatori assistir a la feina en situacions de risc per pluges o DANA? Mentre que la impossibilitat de desplaçament és evident en casos de nevades que tanquen ports i deixen localitats aïllades, el perill de pluges torrencials també està emparat per la llei, justificant la decisió de no exposar-se a riscos per acudir al lloc de treball.

El Reial Decret Llei 4/2023 recull les pautes a seguir en cas de condicions climatològiques adverses, fent referència al deure de protecció eficaç de les empreses cap a les persones treballadores, recollit a la Llei de Prevenció. Així es recull l’obligació expressa de protecció de les persones treballadores que realitzin els seus treballs a la intempèrie, establint l’obligació d’adaptar o reduir l’horari i, fins i tot, no treballar, en aquelles situacions en què no es pugui garantir la seguretat i la salut de les persones treballadores.

Per no deixar aquesta qüestió a la subjectivitat, el RD inclou que aquestes modificacions de jornada tenen caràcter obligatori quan l’AEMET o els organismes autonòmics corresponents emetin alertes amb nivell taronja o vermell referit a qualsevol fenomen climatològic advers (pluges, vents, gelades, etc.). ).

Em paguen el dia si no hi puc anar? Entenem que sí, una altra cosa és que podrien fer-te tornar les hores perquè no és un permís retribuït. En qualsevol cas, s’haurà de negociar amb els i les representants de les persones treballadores. Si l’empresa et diu que no treballaràs, és clar que sí que t’ho paguen.

Com a Representació Legal de les Persones Treballadores (RLT) puc paralitzar l’activitat al meu centre de treball?

Els fenòmens meteorològics, com aquesta Dana, causen incidents greus en carrers, carreteres i xarxes ferroviàries, fet que suposa un risc per a la seguretat de la ciutadania, per la qual cosa la falta al lloc de treball pot estar justificada per l’art. 21 LPRL, que regula el risc greu i imminent, i no poden patir cap perjudici. Quan hi ha «risc greu i imminent», l’empresa està obligada a informar la plantilla, prendre les mesures pertinents i, si cal, interrompre l’activitat. Si no fos el cas, la RLT podrà acordar, per majoria dels membres, la paralització de lactivitat. Aquest acord serà comunicat immediatament a l’empresa ia l’autoritat laboral, que en el termini de 24 hores anul·larà o ratificarà la paralització acordada.

És necessari recuperar les hores o m’ho poden descomptar del sou?

Depèn. No es descomptarà sou ni caldrà recuperar les hores si es tracta d’una situació de «força major» acreditada o és la mateixa empresa la que decideix tancar o comunicar que no s’acudisca al lloc de treball pel temporal. Per tant, el motiu de força major és la clau per poder valorar, ja que la regla general és que l’absència justificada per voluntat de la persona treballadora haurà de recuperar les hores perdudes o descomptar del salari. Si tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb el sindicat.

La seguretat i salut laboral és cosa de tots i, de la mateixa manera que no realitzarem treballs que no reuneixin les condicions adequades de seguretat per poder dur-ho a terme sense riscos, tampoc realitzarem desplaçaments o treballs sota condicions climatològiques adverses que puguin comprometre clarament la nostra seguretat i salut.

Des de CGT recordem que la defensa dels drets de les persones treballadores no ha de suposar un perjudici per a les mateixes i exigim que es respectin per poder garantir una feina en condicions absolutes de seguretat i salut laboral per a totes les persones treballadores.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.