Els alumnes valencians es neguen a entrar a classe per la calor extrema de les aules. Les associacions de pares aconsellen no anar a classe davant els cops de calor que li estan donant als xavals. Ja hi ha protestes als centres.
- Denuncien que les temperatures són superiors als 36 graus i que és impossible fer classe amb aquestes temperatures.
- Tant alumnes com professors i pares destaquen que fer classe en aquestes condicions és una heroïcitat.
La rebel·lió davant les condicions per les quals estudiants i docents estan obligats a fer classe per culpa de la falta de condicionament de les aules per a afrontar un inici de curs avançat injustificada i precipitadament al 3 de setembre, és la mostra del fàstig davant decisions polítiques que poc tenen a veure amb el dret a l’educació.
CGT denuncia que, no solament s’incompleix en les aules del País Valencià la legalitat quant a les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, sinó que s’està infringint la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor que estableix en l’Art. 11 que “les Administracions públiques tindran particularment en compte l’adequada regulació i supervisió d’aquells espais, centres i serveis, en els quals romanen habitualment xiquets i xiquetes, pel que fa a les seues condicions físic-ambientals, higiènic-sanitàries i de recursos humans i als seus projectes educatius, participació dels menors i altres condicions que contribuïsquen a assegurar els seus drets”.
El sindicat insta a la Conselleria a adoptar les mesures preventives necessàries per a evitar qualsevol afecció a la seguretat i salut d’alumnes i professors i anima a mares i pares a denunciar les infraccions en Conselleria.
A més, la central, que recolza i participa en les mobilitzacions convocades al llarg del matí, exigeix a Català que escolte a l’alumnat i faça marxa enrere a decisions que s’han demostrat errònies.
Per a CGT, el succeït en aquestes primeres setmanes del curs escolar és un exemple més de la política educativa del PP. Tal com ha manifestat ja el sindicat, l’avançament del curs escolar va ser una mesura improvisada i arbitrària, que no respon a necessitats educatives.
1.500 estudiants exigeixen que les aules deixen de ser saunes
Uns 1.500 estudiants de Secundària, han participat aquest divendres en una concentració davant la Conselleria d’Educació per exigir «condicions dignes» i que les aules deixen de ser «saunes», en una acció convocada a través de mòbils i xarxes socials.
En les seues pancartes, han reclamat la dimissió de la consellera, Maria José Catalá i han mostrat lemes com ‘El meu cervell es fon’, ‘Aquesta temperatura és una bogeria’, ‘Volem aules, no saunes’, ‘Volem estudiar, no suar’, ‘No som pollastres però ens rostim’ o ‘Ja són Falles, la cremà està a les aules’. A més, els alumnes han corejat consignes crítiques amb l’administració i les altes temperatures.
A les portes de la Conselleria, han llegit un manifest en el qual reivindiquen «una educació digna, pública i de qualitat» i critiquen les «altes temperatures, que fins i tot superen els 34 graus i amb una humitat del 70%, la qual cosa implica una sensació tèrmica de més de 40 graus», malgrat que «és il·legal estar a més de 27 graus».
En el seu escrit, els alumnes reproven així mateix que «de nou s’ha augmentat el nombre d’alumnes per aula, sense ampliar la capacitat d’aquestes, i com a conseqüència, a principi de curs han registrat una calor insuportable i amb alumnes que, quan arriben a aquestes inhumanes classes, damunt, no tenen ni cadires on asseure’s», asseguren.
Reclamen que se suspenguen les classes
Per aquest motiu, reclamen que «se suspenguen les classes fins que les temperatures de l’aula no sobrepassen el legal» i que Educació «adeqüe els centres per garantir unes temperatures suportables i legals» i que «es recupere el calendari dels cursos anteriors».
Representants d’alumnes i professors han fet lliurament d’aqueixes sol·licituds a la Conselleria i, posteriorment, han sigut rebuts per responsables del departament de Maria José Catalá.
Una de les portaveus dels alumnes, de l’IES Tavernes Blanques, s’ha mostrat sorpresa per la «increïble resposta» davant una «convocatòria que naix de l’alumnat, que va partir d’un grup de whatsapp i s’ha anat difonent un a un» i què, segons explica, pretén «reivindicar una educació digna». «Volem estudiar, ser algú en el futur, és el nostre dret», recalca.
‘La temperatura ha sigut la punta de l’iceberg’
En declaracions als periodistes, ha explicat que «la temperatura ha sigut la punta de l’iceberg» però estan ja «farts de retallades de professors, d’augment del nombre d’alumnes per aula i de canvis constants d’assignatures». «Fa falta un canvi en l’educació, però no així», ha reivindicat, per a després agrair el suport rebut per part de pares i docents.
Per la seua banda, el Sindicat d’Estudiants ha convocat per al 18 de setembre una vaga a tot el País Valencià per exigir a Educació que done «una solució immediata» als problemes a les aules, després que ahir se succeïren les protestes a col·legis i instituts de Secundària valencians per les altes temperatures.