- Retards, cancel·lacions sense avís previ, falta d’informació, aglomeracions… El sistema de rodalia al voltant del nucli de València no para d’acumular problemes. Les promeses de millora no es materialitzen, per a desesperació d’usuaris i usuàries. La posada en marxa de diverses obres de millora, a més d’anys d’oblit inversor, expliquen la degradació del servei.
- Per Violeta Tena El Temps.
Qualsevol que en els últims anys haja agafat un tren de rodalia al País Valencià sap que el trajecte pot convertir-se en una gran aventura. Perquè, si bé hi ha trens que arriben a l’hora prevista -només faltaria!-, també hi ha molts altres que registren problemes. No és que passe cada dia, però sí amb més assiduïtat del que els usuaris estan disposats a suportar. Perquè els retards, les cancel·lacions sense avís previ, les consegüents aglomeracions i la falta d’informació amb antelació han esdevingut els darrers anys en el pa nostre de cada dia. El resultat és un empitjorament de la qualitat del servei.
«Fa trenta anys teníem un servei homologable al de qualsevol país europeu. Ara ja no», es queixa Joana Oliver, una de les impulsores d’Indignats amb Renfe, una plataforma d’usuaris on s’aixopluguen persones que estan fartes del servei. Ella fa molts anys que és usuària de la connexió Carcaixent-València, en la línia C-2, que transcorre fins a Xàtiva. Fa un quart de segle, assegura, el tren emprava 37 minuts en recórrer els 48 quilòmetres que separaven una localitat i l’altra. Ara el temps oficial són 40 minuts, però, assegura que el temps mitjà és d’entre 50 i 55 minuts. Dimarts de la setmana passada, sense anar més lluny, hi empraren una hora i mitja a causa d’una incidència en la via.
No és, en tot cas, l’única de les connexions que fan bona la dita que diu que «qualsevol temps passat va ser millor». La línia C-6, que connecta la capital valenciana amb Castelló (i continua fins a Vinaròs en servei de regional) ha viscut un procés de degradació semblant. Fa vint any els trens civis -els més ràpids- recorrien els 73 quilòmetres que separen Castelló i València en un temps que oscil·lava entre els 50 i els 55 minuts. Ara, els horaris oficials diuen que els civis necessiten una hora i 4 minuts. Pot semblar poc, però significa que el temps de trajecte ha crescut un 20%.
I el mateix ha passat en la resta dels serveis que ofereix Rodalies Renfe en aquesta via, on s’han acabat normalitzant els trajectes d’una hora i 20 minuts. Això és degut, principalment, a les obres per habilitar el tercer fil, una solució tècnica que es va començar a implementar fa deu anys per permetre el pas de trens amb ample europeu i ample ibèric en una mateixa via. La implantació havia de ser ràpida, però ha acabat dilatant-se en el temps i ha perjudicat severament el servei. L’experiment provoca, de fet, que en fins a sis trams els maquinistes hagen de circular a 30 quilòmetres per hora, la qual cosa alenteix la marxa dels combois.
Al sud de València els problemes són constants. Ho saben bé els usuaris de la línia C-1, que connecta la capital valenciana amb Gandia, però també els qui viuen a l’àrea de l’Horta Sud. Usuaris diaris de Silla, Catarroja o Massanassa comparteixen relats molt similars: trens que no passen, combois que no ixen a l’hora i acaben omplint-se fins a l’asfíxia, manca d’informació, corredisses per l’estació a causa d’un sobtat canvi de via… Amb l’agreujant que els problemes no es donen en hora punta, sinó a qualsevol hora del dia.
«Patim un maltractament diari», explica Maria José, una usuària que viu al sud de València. És als pobles, de fet, on la manca d’informació i la consegüent incertesa dels usuaris és més punyent. Sovint no tenen a qui preguntar i els rètols de les estacions aporten la informació amb comptagotes. Renfe va contractar el gener de 2022 informadors per tal d’atendre les queixes i preguntes dels usuaris.
Fou un gest de la companyia i el Ministeri de Transports a la vista que la problemàtica havia saltat a la batalla de la política i a l’agenda mediàtica. Els informadors, en certa manera, han servit per millorar el servei d’atenció, però no han pal·liat l’origen del problema. És habitual, de fet, que quan es produeixen incidències els mateixos professionals contractats no són capaços de donar resposta a les demandes d’informació.
En aquella tanda de mesures també es comprometeren a millorar la informació a través de xarxes socials. Primer, començaren a informar a través de X de les incidències. Després, canviaren el sistema d’informació, de forma que els missatges arribaren privadament només als usuaris interessats. El problema, tanmateix, és que en moltes ocasions la informació es proporciona al moment i no amb anterioritat, amb la qual cosa els usuaris es troben el retard o la cancel·lació quan ja estan en l’andana esperant el comboi.
Renfe, tanmateix, nega la gravetat de la situació que lamenten els usuaris. L’índex de puntualitat en el nucli de València, asseguren, és del 90%. Les incidències, expliquen, tenen a veure amb situacions puntuals: problemes en la infraestructura o en els combois, incendis en zones pròximes als trajectes dels trens, persones que es precipiten a la via… «S’ha de tenir en compte que qualsevol incidència que afecta a una línia afecta aquesta línia -expliquen des de la companyia pública-, però també la resta, en la mesura que condiciona les entrades i eixides a València», que té -almenys fins que no es desenvolupe l’anomenat «túnel passant»- una estació en cul-de-sac.
I recorden, en tot cas, que Renfe és només l’operadora del servei (és a dir, qui fa circular els trens) però que és Adif (Administrador d’Infraestructures Ferroviàries) qui gestiona la infraestructura i qui, per tant, té la responsabilitat última de la correcta circulació dels combois.
«El gran problema que hem tingut a Espanya és que durant molts anys s’ha destinat tota la inversió a les línies d’AVE i s’han oblidat del rodalia. Ara ho estem pagant», lamenta Joana Oliver, de la plataforma Indignats amb Renfe. L’any 2017 l’aleshores ministre, Íñigo de la Serna va aprovar un pla de rodalia per al nucli de València que contemplava la inversió de 1.081 milions d’euros. Segons la Cambra de Comerç només se n’invertiren 355,4 fins a 2022, estrictament per a rodalia.
«Estem patint les conseqüències de tenir quasi totes les línies afectades per algun tipus de millora», reconeixen des de la delegació del govern a València, on no neguen que les afeccions tenen conseqüències en la vida diària de la ciutadania.
Els oblidats de la perifèria
Just aquesta setmana, Renfe ha anunciat una disminució de les freqüències que connecten València i Gandia a causa d’unes obres de millora en el tram entre Sueca i Sollana. Es passarà dels 79 trens actuals a 69. També entre València i Utiel (C-3), una de les vies més oblidades, s’estan duent endavant des de principis d’aquest any obres de modernització. Vuitanta són els quilòmetres que separen una localitat i l’altra. L’actual sistema de rodalia inverteix dues hores de temps, el que la fa molt poc competitiva respecte d’altres mitjans de transport.
També a Alcoi semblen veure la llum al final d’un llarguíssim túnel d’anys d’oblit. Aquesta línia, que en el passat va contribuir a connectar la part interior de les comarques centrals amb la capital valenciana, ha patit un procés de degradació continu. A finals d’abril passat, el Ministeri de Transports va adjudicar per 84,1 milions d’euros, a través d’Adif, els treballs per a la renovació integral de vies al llarg de 64 quilòmetres, així com la seua adaptació per a la futura electrificació de la línia.
En principi, la línia estarà tancada durant 16 mesos, un temps que, asseguren des del sindicat de la CGT, s’allargarà en el temps. «Probablement seran 30 mesos -assegura Juan Ramón Ferrandis, secretari general del sindicat, amb una llarga experiència com a maquinista-. Pensen, en tot cas, que els treballs podrien haver-se desenvolupat sense tancar completament la línia, tot duent endavant les tasques de millora a la nit».
Són obres que, a la llarga, haurien de millorar la qualitat del servei. Mentrestant, els usuaris i usuàries hauran d’encomanar-se a Job, el sant de la paciència.
———————————————————
UNA PLANTILLA DIMENSIONADA O DESAJUSTADA?
El gruix dels problemes que registra el servei de rodalia és, segons Renfe, a conseqüència de les incidències sobrevingudes en la infraestructura per on circulen els trens. En cap cas, asseguren des de la companyia, per manca de personal. En les darreres oposicions, de fet, s’hi incorporaren 945 treballadors, entre conductors i mecànics.
Des de la CGT, per contra, estimen que la manca de personal, tant de maquinistes com de mecànics, és un dels problemes que arrossega el servei. «Existeix una falta de persona endèmica. Les plantilles són molt ajustades i això provoca que, quan hi ha una baixa, es produïsca un desajust. Moltes cancel·lacions i retards tenen a veure, o bé amb la manca de personal o bé a problemes en la flota. Perquè si la plantilla de mecànics és molt ajustada, és molt complicat que les reparacions puguen fer-se amb rapidesa», exposa Juan Ramón Ferrandis. Les incorporacions de nou personal, assegura, no han servit per reemplaçar el personal jubilat i l’increment del servei. «València és, junt amb Màlaga, el nucli de rodalia on més dèficit de maquinistes i mecànics hi ha».