Sanitat Pública? dos anys de reforma amb 53.000 treballadors sanitaris menys

MAPA

Quasi un 15% dels pacients no poden prendre la medicació perquè no pot fer front al «copago» sanitari. La Sanitat Pública es deteriora, segons un informe dels propis professionals de la sanitat.

Menys pressupost, menys personal: s’han perdut 53.000 llocs de treball en 5 anys. La Comunitat Valenciana és la pitjor parada en aquest rànquing. Llits en els passadissos, saturació d’hospitals, augment en les llistes d’espera. És la situació de la nostra sanitat pública. I conseqüència directa de les retallades. Els portaveus de la Federació d’Associacions, explica que «enguany hi haurà 53.000 treballadors sanitaris menys en la Sanitat Pública que en 2009 . I mentre augmenten les derivacions i les privatitzacions malgrat les retallades pressupostàries i del sobrecost que suposa. «Les privatitzacions incrementen la despesa sanitària 7,8 i 9 vegades».

És la denúncia que fa la Federació per a la defensa de la Sanitat Pública, que des de fa 11 anys elabora un mapa de la sanitat per a conèixer el seu estat. Preocupant diuen és la percepció dels ciutadans. Des de 2009 a 2014, segons l’últim baròmetre del CIS, s’han disparat els que consideren que la sanitat ha empitjorat. Han passat d’un 8% a un 28% en atenció primària. Però sobretot els preocupa que amb el «copago», els pacients no puguen accedir a la seua medicació. Estima que el pressuposte ha caigut un 21% en 4 anys. I açò fa que fan que el percentatge de l’opinió ciutadana també s’haja desplomat.

Per comunitats, Navarra, Aragó, País Basc i Astúries son les que tenen millors serveis sanitaris. Les pitjors Balears, Murcia, Canàries i València, porta 10 anys repetint com a última de la fila. L’informe ho han presentat just el dia en què es compleixen dos anys de la reforma que va suposar la retirada de la targeta sanitària a immigrants en situació irregular. «Ha sigut una pressa, almenys hi ha tres morts».