AJÚDANS A PROTEGIR EL PARATGE DE LA MOLA
Situat junt a les poblacions de Lloma Llarga-Valterna, La Coma, Paterna i la Canyada, està el paratge de la Mola.
Aquest paratge constitueix l’últim gran espai lliure de construcció de l’àrea metropolitana de València. Ocupant una gran massa boscosa de pi i matoll, per antics camps de cultiu de secà amb oliveres i garrofers centenaris, travessat per la zona humida del barranc de l’Endolçà, que disposa d’una elevació (La Mola) des d’on es divisa la mar.
Per desgracia aquest paratge està amenaçat per la construcció de «Puerto Mediterráneo», el nomenat centre comercial més gran d’Europa. Aquest macro centre comercial preveu rebre més de 24 milions de visites a l’any, suposaria la pràctica tala de milers d’arbres, la desaparició de la fauna i l’ecosistema, la impermeabilització del sòl (impedint la recàrrega d’aqüífers i poguent provocar perilloses escorrenties els dies de pluja abundant), la necessitat d’ampliar autovies i vials, amb l’alarmant augment de la pol·lució atmosfèrica.
Ni Paterna ni cap municipi de la comarca necessiten més centres comercials que acaben destruint més ocupació del xicotet comerç que el que acaben creant. És per tot açò que proposem protegir la zona de La Mola ( que junt a l’Horta i la Vallesa constituirien un entorn natural que envoltaria gran part de l’àrea metropolitana) creant un bosc urbà, reforestant allà on siga necessari, dissenyant amb la participació activa de la ciutadania, un espai d’oci natural.
Amb la protecció de l’entorn aconseguiríem tres objectius fonamentals: dotar a la població d’un espai natural molt proper, on practicar oci saludable i no lligat a la transacció econòmica; també aconseguiríem ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic, millorant la qualitat de l’aire que respirem i reduint l’augment de la temperatura de les àrees urbanes. I per últim obrir a la participació del poble (associacions, col·lectius, clubs esportius i persones) el disseny i la gestió dels espais públics.
És urgent actuar perquè no s’aprobe el projecte del macro centre comercial. Per què les màquines excavadores no arrasin el lloc, la seua vida i biodiversitat.
Tenim una sèrie d’activitats planificades com la marxa i concentració a la Conselleria de Medi Ambient com la projecció del documental «La Mola és Nostra».
Entre la varietat d’estratègies que estem utilitzant per defensar la Mola, presentem aquesta recollida de signe:
Vos esperem. Salut i resistència!