La Sala d’Allò Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictat en una sentència publicada recentment un veredicte contrari a l’aplicació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació per part de Outsourcing For The Automotive Industry 2007 SA.
Aquesta companyia, dedicada a la fabricació, comercialització i distribució de peces i elements per a l’automòbil, té com a únic client a Ford-España. La multinacional de l’oval a Almussafes va deixar de programar entre el 29 d’agost i el 22 de desembre de 2016 dues hores diàries de producció. D’aquesta manera, la direcció d’Outsourcing, segons va argumentar davant el Comitè d’empresa integrat per 7 delegats de CGT i 2 d’UGT, va decidir “seguint la planificació de Ford” aplicar un ERTO que va afectar a 195 treballadors d’una plantilla total de 235 empleats.
Després del preceptiu període de consultes, la Representació Legal dels Treballadors va rebutjar la mesura amb el que Outsourcing va acabar aplicant la mateixa retallada que el seu client. No obstant açò, i ací resideix una de les argumentacions principals del dictamen del TSJCV, només en “el període comprès entre els dies 10 d’octubre i 22 de desembre” de 2016, en l’empresa es van realitzar 3.223,75 hores extraordinàries. I a més, en temps coincident amb la mesura de retallada, 18 treballadors d’Empresa de Treball Temporal van prestar servei en la proveïdora. Així mateix, la direcció es va cuidar que cap dels treballadors de plantilla efectuara prolongació de jornada.
Tal com consta en el text de la sentència, els fets suposen que Outsourcing va infringir l’Estatut dels Treballadors, en particular l’article 47.2, “en prohibir aquest últim precepte la realització d’hores extraordinàries, excepte força major, durant el període de reducció de jornada”.
Respecte a la contractació de 18 empleats mitjançant ETT coincidint amb el període de reducció de jornada, se suma que l’empresa va contractar per obra i servei a dos treballadors per a una labor que consistia “a atendre l’acumulació de tasques” de dos departaments (picking i lliuraments).
La conclusió és que totes aquestes circumstàncies “contradiuen la mesura adoptada per l’empresa de reduir dues hores diàries la jornada de treball d’un d’un dels torns.” D’aquesta forma “resulta evident que donat l’elevat nombre d’hores extraordinàries realitzades (…) i el nombre de treballadors d’empresa temporal contractats així mateix en el període en el qual es va estendre aquesta reducció de jornada, existeix una necessitat estructural de treball que fins i tot amb la disminució de la producció acordada per Ford España SA no es pot atendre amb les hores extraordinàries realitzades amb la plantilla habitual de l’empresa demandada, la qual cosa deixa òrfena de justificació la reducció de jornada laboral” imposada per Outsourcing.
La CGT es felicita del veredicte del TSJCV i assenyala el fet que suposa una clara limitació a la impunitat amb que determinades empreses apliquen retallades laborals que contravenen els drets de la classe obrera.