- El sindicat CGT critica la imposició de l’Administració electrònica i «Podemos» ho portarà al Congrés.
No només ha estat el cas de l’aturat d’Alzira que denuncia que no tenir correu electrònic li ha impedit aconseguir un certificat oficial que necessitava. L’avanç de l’Administració electrònica està deixant a damnificats en cunetes, poc visibles però tremendament incòmodes per a qui no sap utilitzar internet i necessita interactuar amb l’Administració. El sindicat CGT ha iniciat una campanya sota el lema «No tots estem preparats» en què critiquen la «imposició de l’administració electrònica a les oficines d’atenció al públic». Denuncien que no es deixi com opció, si no com unico recurs en algunes ocasions.
«Per sol·licitar una cita prèvia o realitzar una gestió necessitem un ordinador, internet, impressora, tinta, o pagar una trucada a un 901 per acabar parlant amb una màquina. No tots els ciutadans disposen d’aquests recursos ni dels coneixements necessaris per gestionar ells mateixos els tràmits administratius », explica Isidoro Calderón, dirigent sindical de CGT. Units Podem ha recollit la queixa i presentarà proposicions de llei al Congrés i al Senat que demanen modificar la llei per garantir l’atenció presencial a l’Administració pública, en clar retrocés des de l’entrada en vigor a principis d’any de la Llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
CGT fa referència a dos exemples que són habituals a les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), l’antic INEM. A la seva web està clarament indicat: la cita prèvia és «imprescindible per a l’atenció a oficina de prestacions». I com s’agafa cita prèvia? Ha de ser en la pàgina web, mitjançant una aplicació de telèfon mòbil o, en tot cas, a través d’un telèfon 901 (amb cost) al qual respon una màquina. Tres procediments amb què certes persones estan molt poc habituades.
Tant a les oficines del SEPE com en les de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), per a realitzar gestions al voltant de les prestacions per desocupació, jubilació o pensions, cal interactuar abans amb la xarxa o amb un telèfon 901 de trucades automatitzades . «Si una persona va a demanar un certificat, li donaran un nom d’usuari i una contrasenya per operar per internet, li enviaran un SMS amb un codi, o li demandaran un correu electrònic. I moltes d’aquestes persones no tenen accés a internet o són analfabets digitals », assenyala a Levante-EMV Isidoro Calderón.
Aquesta situació, asseguren, està portant a la població més desfavorida a recórrer a gestories, locutoris, impremtes o advocats per poder fer gestions tan essencials com sol·licitar un certificat negatiu de prestacions per sol·licitar l’accés a un menjador social. Per això, CGT exigeix que es garanteixi l’atenció presencial als ciutadans en les oficines de les administracions públiques. A les que competeix a l’Estat en les seus de la Seguretat Social, en els serveis d’Ocupació, en les delegacions d’Hisenda.
L’objectiu és que les lleres telemàtics siguin una opció i mai una imposició, perquè «no tots els treballadors disposen d’aquests recursos ni dels coneixements necessaris per gestionar ells mateixos els tràmits administratius», subratlla el sindicat. El seu propòsit és desencadenar un moviment de resposta social per exigir que els avenços tecnològics no deixi despenjats digitals davant l’Administració.
Font: levante-emv