- Les treballadores del Viena de Montmeló van fer vaga el 12, 13 i 14 de juliol per l’acomiadament de tres companys. L’empresa podria haver deixat d’ingressar fins a 100.000 euros.
En els set anys d’història que té l’establiment més proper al Circuit de Catalunya mai havia viscut una vaga. El Moto GP i la F1 són els principals focus d’atracció de clientela pel Viena i, malgrat que l’habitual és el bullici dins el local durant aquestes dates, enguany ha estat pràcticament buit durant tot el cap de setmana. L’acomiadament de tres companys la setmana anterior ha provocat que la pràctica totalitat de la plantilla restés en un campament a l’exterior informant del greuge i convidant al boicot a clients habituals i aficionades al motociclisme des de divendres i fins diumenge. La vaga es reprendrà dimecres i dijous amb més accions.
Un mural on es llegia “3 acomiadats Boicot Viena” en quatre idiomes diferents donava la benvinguda a qui s’apropava pels voltants de l’establiment. Aquest era el principal motiu de la vaga, encara que s’hi afegien reivindicacions laborals com la reestructuració dels nivells, l’increment de la prima per beneficis i la tornada a les antigues taules salarials. “Portàvem set o vuit mesos fent bastanta pinya amb les companyes i han intentat fer neteja traient a tres persones del grup i traslladant al gerent per frenar-nos”, afirma Dídac Puig, un dels tres acomiadats. “Es pensaven que els tres acomiadats érem els caps visibles del moviment, però no ha estat així, i la vaga l’han convocat la resta de companyes” conclou Puig.
“Demanàvem la promoció interna de tres companyes que des de feia sis i set anys tenien els nivells congelats, i davant la negativa, ens vam plantejar fer vaga durant la F1”, explica Romina Àlvarez, una de les treballadores i membre del comitè de vaga. Si més no, no vam tirar endavant la proposta i no vam seguir pressionant. “Quan l’1 de juliol acomiadaven els tres companys no va caldre parlar gaire i teníem clar que aniríem a la vaga”, exposa donant els motius que van provocar que es convoquessin cinc dies coincidint amb l’altre gran esdeveniment.
Establiments Viena va respondre considerant que la convocatòria feta per la CGT no complia tots els requisits legals: “Una part dels motius [acomiadaments] sí que eren legítims, però les altres reivindicacions estan aprovades al conveni pel comitè d’empresa” diu Anna March, representant de l’empresa. “Viena té representació sindical des de fa anys i mai no hi ha hagut cap problema”, respon March a les acusacions de persecució sindical. Respecte a els acomiadaments, al·lega que “formen part dels cicles de l’empresa que compta amb més de 1.500 treballadors, però no hi ha motius concrets més enllà del baix rendiment general”.
“És obvi que hem tingut una davallada d’ingressos, però el local ha estat obert els tres dies de vuit a vuit”, valora la representant de Viena, que relativitza l’afectació econòmica, ja que compten amb 45 establiments més. A més, critica l’actitud de les vaguistes que van restar fora i justifica la presència de treballadors d’altres centres “per recolzar les cinc o sis treballadores que van decidir anar a treballar”, d’entre les 25 que conformen la plantilla de Montmeló.
Tant divendres com dissabte i diumenge van tancar portes cinc hores abans de l’habitual, ja que el massiu seguiment de la vaga no permetia mantenir-lo obert en esgotar les 12 hores diàries que els tres càrrecs de responsabilitat i les dues treballadores de base podien ser dins. “Les vaguistes van donar el millor d’elles cada dia des de les 5.30 i fins que tancaven”, celebra Eva Molina, delegada de la secció sindical de la CGT al Viena de Montmeló. De les més de 2.000 consumidores que s’esperen per la Moto GP, afirmen que sols en van entrar al Viena un centenar: “els clients es quedaven sorpresos i donaven suport a la vaga. La gran majoria marxaven i fins i tot alguns col·laboraven amb pancartes”, afegeix l’Eva.
L’endemà dels tres primers dies de vaga les vaguistes han celebrat una assemblea per decidir els propers passos. La vaga continua els dies 17 i 18, si no es posen d’acord treballadores i empresa en la mediació que tenen prevista dimecres. Es plantegen seguir amb la difusió de les reivindicacions més enllà de Montmeló. “Dimarts serem al local informant als clients habituals dels dies laborables que els dos següents dies estarem en vaga per tal que, sent informats, ja no vinguin, i en les setmanes vinents volem fer una assemblea amb treballadores de tots els locals a Sabadell per difondre el cas i seguir pressionant l’empresa”, explica el Dídac.
#NoFastNoFood
Mitjançant l’etiqueta #NoFastNoFood es va anar comentant i fent el seguiment de la vaga. També es rebien els suports d’altres col·lectius, tant sindicals com socials, i des del campament de vaguistes es reclamava la solidaritat de tothom. Un dels col·lectius que va fer seva la crida va ser l’Assemblea d’Aturades de Granollers, que es van sumar als piquets informatius durant tot el diumenge, el dia més multitudinari al Circuit de Catalunya. Una quarantena de persones de mitjana entre vaguistes i solidàries van ser presents en tot moment al campament situat a l’aparcament de l’establiment durant les tres jornades de vaga.
Diversos comitès de solidaritat de la CGT del Vallès Oriental van anar informant de la situació de Montmeló a la resta de Viena del territori, com a Granollers, Mollet i Barcelona. Al primer establiment de la història, a la plaça Sant Roc de Sabadell, l’acció va fer que una família amb la intenció d’entrar a sopar fes mitja volta i se solidaritzés amb les vaguistes mentre que una clienta es preguntava desconcertada: “Això fa el Viena?”. Aquestes accions, que es repetiran durant els dies vinents mentre duri la vaga, pretenen pressionar l’empresa perquè accepti el diàleg i reverteixi la situació: “sabem que la imatge de Viena és un dels seus puntals i, de moment, no han mostrat gens d’interès a dialogar”, conclou Romina.