La Sala social de l’Audiència Nacional ha dictat una sentència en la qual establix que el permís de 4 dies per raons de força major ha de ser retribuït. La sentència marca un precedent important per a fer realment efectiva una possibilitat arreplegada en l’article 37.9 de l’Estatut dels Treballadors. L’article que regula este permís en l’Estatut dels Treballadors establix en un primer paràgraf, que “la persona treballadora tindrà dret a absentar-se del treball per causa de força major quan siga necessari per motius familiars urgents relacionats amb familiars o persones convivents, en cas de malaltia o accident que facen indispensable la seua presència immediata”.
La nova Llei de Famílies establia un permís de fins a 4 dies per al dret a absentar-se del treball per causa de força major, quan siga necessari per motius familiars urgents i imprevisibles, en cas de malaltia o accident que facen indispensable la seua presència immediata. La fallada respon a una demanda contra l’empresa de contact-center Uníson. S’espera que la sentència s’estenga a altres empreses que està negant este ingrés que ara es reconeix. Per al Gabinet Jurídic Confederal de CGT: “És el conflicte del permís d’absència de força major de fins a 4 dies incorporat amb la resta dels nous permisos i millores de juny de 2023, que van adaptar la Directiva de 2019 de conciliació de la vida personal i professional. L’empresa Uníson va negar el seu caràcter retribuït relegant-lo a la negociació . Este plet també està obert en altres empreses del sector amb juí assenyalat (GSS el 21 de febrer) i seguiran la mateixa sort”. Però afigen: “Cap recurs davant el Tribunal Suprem així que no és ferm”.
Per part seua, en un comunicat del Sector Federal de Telemarketing de CGT en el Grup Uníson, empresa líder en servicis de gestió i atenció de clients i Ocupació Tecnològica, assenyalaven: “El problema, una vegada més, és que les empreses del sector entenia la Llei com li donava la gana i van començar a deixar de pagar-lo. Moltes empresa, malgrat reconéixer l’existència d’eixe dret, estimaven que es tractava d’absències justificades no remunerades. És a dir, es negaven a pagar. S’emparaven en el fet que el conveni col·lectiu de Contact Center no especificava que tingueren caràcter retribuït. […] Es van esgotar totes les vies per a solucionar este assumpte per les bones. Fins i tot se’ls va sol·licitar l’obertura d’una taula negociadora en el si de l’empresa per a regular esta qüestió. Però Uníson, fidel al seu quefer contrari a les persones treballadores, no s’ha avingut a raons i per este motiu hi ha hagut que portar-la, al costat de la resta d’empreses del sector, davant els Tribunals”. Per CGT està sentència és una victòria sindical i establix un precedent que pot ser aplicat a moltes empreses, en benefici d’una massa important de treballadores i treballadors que fins ara tenien dificultats per a veure reconegut el seu dret de remuneració per uns permisos de força major.