Si vols defensar els teus drets laborals, el primer que has de fer és trobar uns companys de confiança, i parlar-ho amb ells. Trencar la barrera psicològica que ens han imposat en les nostres ments és del tot imprescindible per a poder donar els primers passos en la nostra autodefensa com a treballadores. Posa’t en contacte amb la CGT, informa’t.
En el cas que no hi hagi cap Secció Sindical a la teva empresa, constituïu-ne una i comuniqueu a l’empresari que ho heu fet. Fins que no ho comuniquis a l’empresari ves amb molt de compte amb qui parles. Un cop li hagis notificat de manera formal estaràs protegit legalment davant de qualsevol discriminació o acomiadament que tingui a veure amb la teva activitat sindical, és a dir, amb qualsevol activitat que tingui a veure amb la defensa dels teus drets laborals i els de les teves companyes. A més, si es dóna el cas, tindràs el suport de la nostra organització. I ens pots ben creure, a la CGT si ens toquen a una, ens toquen a TOTES.
Abans de crear la Secció Sindical, i sobretot abans de comunicar aquest fet a l’empresa, has de guardar una estricta clandestinitat per tal d’evitar qualsevol possible represàlia. Només heu de parlar de la possibilitat d’organitzar-vos entre persones que siguin de total confiança, i fer-ho sempre fora del centre de treball (les parets tenen orelles, i a la feina sempre hi ha xivatos i llepa-culs de l’empresa, ja ho saps). Si el teu cap arriba a sospitar o a assabentar-se que estàs organitzant una Secció Sindical de la CGT, no series el primer (ni desgraciadament l’últim) en ser acomiadat, i si aneu a petar davant d’un jutge l’empresa sempre al·legarà que no tenia cap coneixement de cap activitat sindical per part teva (de ben segur que la seva capacitat de fer-se els suecs et sorprendrà), sinó que t’ha acomiadat per altres motius. Per tant, durant aquesta fase, és important ser molt i molts discrets.
Un cop ho hàgiu parlat un seguit de companys de feina de total confiança, aneu al local de la CGT del municipi on es trobi l’empresa, o al més proper al vostre domicili, allà us assessoraran del procediment legal que haureu de fer per a constituir formalment una Secció Sindical i per a comunicar-ho a l’empresa un cop aquesta estigui constituïda. Tots els tràmits administratius per a la constitució i el registre de la Secció es fan a Relacions Laborals de la Generalitat, i es poden tirar endavant sense que l’empresa en tingui cap coneixement. Per tant, si feu les coses ben fetes, podreu muntar una Secció Sindical sense que el vostre cap tingui ni idea que ho esteu fent. No patiu, ja s’ho trobarà quan s’ho hagi de trobar.
Així, es pot fer tot el procés de tal manera que l’empresari només se n’assabenti que té organitzada una Secció Sindical de la CGT a l’empresa quan l’hi comuniqueu, i sereu vosaltres els qui decidiu quan us convé “sortir de l’armari”. En qualsevol cas, és important que sapigueu que un cop comunicada a l’empresa la creació de la Secció Sindical, a partir d’aquell moment qualsevol discriminació o acomiadament que patiu les persones que figureu a la documentació registrada a la Generalitat com a representants de la mateixa pot interpretar-se com un atac al dret de sindicació, i per tant seria legalment nul, amb dret a retornar a l’empresa en les mateixes condicions, i fins i tot amb una indemnització per danys i perjudicis. Val la pena, doncs, fer el pas, i guanyar aquesta cobertura legal. Penseu que el dret a la llibertat sindical està reconegut a la legislació vigent com un dret fonamental i, per tant, està especialment protegit.
Quan hàgiu comunicat formalment a l’empresari l’existència de la Secció Sindical, les persones que vulgueu ser visibles davant d’ell en la lluita pels drets laborals a l’empresa haureu de constar expressament en les comunicacions escrites que feu amb aquesta, i si pot ser, fins i tot amb un càrrec (Secretari de Comunicació, de Salut Laboral, de Finances, etc… de la Secció Sindical). En cas d’acomiadament, com més clar quedi que l’empresa coneixia la teva activitat sindical, i més fàcilment es pugui documentar, més clar li serà al jutge determinar si ha existit discriminació contra la teva persona per realitzar-la. En resum, en aquesta fase no només és bo donar la cara, sinó que també es bo que quedi constància documental que l’estàs donant.
Les darreres reformes laborals han anat minvant les indemnitzacions per acomiadament (a més d’eliminar els anomenats “salaris de tramitació”, és a dir, aquells que es generaven des que hom és acomiadat fins que es dictava sentència en un judici). És per això que, si et fan fora, et resultarà molt més profitós una declaració per part d’un jutge d’acomiadament nul (per discriminació sindical, amb salaris de tramitació i dret de retorn a l’empresa) que no pas un acomiadament improcedent (amb 33 dies de salari per any treballat).
En el cas que la teva empresa tingui menys de 50 treballadors o treballadores i que ja existeixi una Secció Sindical d’algun sindicat que no us generi confiança, o que es limiti a ser “la veu de l’amo” (sobretot és la situació de moltes empreses familiars petites), busca igualment companyes amb qui poder parlar i establir aquesta relació. La precarietat fa que moltes companyes no vulguin parlar, o que la por les faci callar i adoptar una posició de “no ficar-se en problemes”. Buscar el lloc on poder compartir els vostres problemes de feina i les vostres experiències us farà estar més unides. Contacteu amb la CGT o apropeu-vos a qualsevol federació local d’aquesta. Allà podreu parlar, participar en xerrades, estar informades, conèixer els vostres drets o fins i tot fer de l’espai de la federació el vostre lloc de reunió per a fer assemblees de treballadores de la vostra empresa.
Tingues en compte que els patrons d’empreses petites amb Seccions Sindicals dels sindicats institucionals (ja saps, aquests que surten sempre a la tele, i que sembla que són els únics “sindicats” que existeixen, encara que no fotin ni brot per a defensar les treballadores) solen jugar amb aquestes estratègies, accentuant la por i la sensació de vulnerabilitat de les treballadores precàries. Però això no vol dir que no et puguis defensar. Pots parlar, et pots queixar, pots establir relacions amb companyes que et facin sentir empoderada, et pots reunir fora de la feina, pots trobar suport en la CGT o, si vols, en altres sindicats combatius. Tot i que, com és natural, nosaltres et recomanem el nostre.
Consells pràctics
Abans d’haver constituït legalment la Secció Sindical, ves molt amb compte amb qui parles. Només persones de màxima confiança han de saber que us esteu organitzant, i és millor que ho parleu sempre fora del centre de treball.
Acudiu al local de la CGT del municipi on es troba l’empresa, o al més proper al vostre domicili. Allà us assessoraran en tots els casos, i tindreu un espai per a reunir-vos. Us explicaran els tràmits que cal fer i us donaran suport en el cas que vulgueu constituir una Secció Sindical (els quals són més senzills del que t’imagines).
Un cop la Secció estigui formalment constituïda i registrada, notifiqueu per escrit aquest fet a l’empresari el més aviat possible (si pot ser mitjançant correu certificat o burofax, millor). A partir d’aquest escrit gaudiràs de protecció legal davant de qualsevol discriminació o acomiadament per la teva tasca sindical. Abans d’aquesta notificació no tens cap protecció legal i si et fan fora l’empresari sempre al·legarà que no sabia que estaves fent feina sindical.
Fer-se visible davant l’empresari és bo. Si vols defensar els teus drets laborals, el fet que el teu nom aparegui en escrits, actes de reunions o de comissions, com a delegat sindical o membre de la Secció Sindical de la CGT, serà la teva principal prova en cas que es produeixi qualsevol discriminació o acomiadament motivat per la teva tasca sindical.
Qualsevol persona que porti a terme activitat pública sindical ha de constar en els escrits a l’empresa com a membre de la Secció (si pot ser amb un càrrec), per tal d’evitar que l’empresa pugui argumentar desconeixement.